В новата ОПОС са предвидени средства за превенция на наводнения

9725
В новата ОПОС са предвидени средства за превенция на наводнения
Снимка: БГНЕС

В новата Оперативна програма „Околна среда“ вече сме договорили приоритетна ос в размер на близо 160 млн. лв. за дейности свързани с превенция и управление на риска от наводнения и за справяне със свлачища. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за справянето с бедствията и последствията от тях, предаде "Фокус".

„С цел да подпомогнем ангажиментите на България за рискове от наводнение МОСВ планира и изгражда система за следене на водите в реално време“, посочи Василева. По думите ѝ заради проблемите, които са били натрупани с годините относно техническото състояние на хидротехническите съоръжения на територията на страната са били организирани две междуведомствени работни групи - едната със задача да се въведат законодателни промени, а другата, която да отговаря за справяне с опасностите, които са свързани с идентифицирането на хидросъоръженията без ясна собственост.

480 млн.лв. са изплатени по ОПОС

Плащанията по ОП "Околна среда" бяха възстановени през ноември. По линия на програмата вече са изплатени 480 млн.лв. за 64 общини. Това...

Според Василева усилията и разходите за превенция от наводнения са много по-важни, отколкото разходите, които в последствие да бъдат насочени за справяне с щетите от тях. „Всъщност изчисленията показват, че всяко 1 евро похарчено за превенция от наводнения, спестява 8 евро, които се изплащат в последствие за справяне с щетите от тях“, обясни министърът.

Безспорно тежки са загубите не само заради материалните щети от наводненията, но и зардади човешките животи, които бяха загубени, заяви тя. По думите ѝ мерките, които са били предприети по отношение на справянето с това предизвикателство от страна на правителството още през декември, са били насочени към постигане на много по-добра координация и целенасочено прилагане на действия-институционални, контролни, инфраструктурни мерки и законодателни промени.

„Целта на Закона за управление на водите и на МОСВ е да се осигури интегрираното управление на водите в интерес на обществото и опазването на живота и здравето на населението“, допълни тя. Ивелина Василева, каза вече са идентифицирани рисковите зони на територията на страната и на тази база ще бъдат изработени конкретни мерки за управление на риска от наводнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com