В момента няма язовири, които да създават проблеми

9415
В момента няма язовири, които да създават проблеми
Снимка: БГНЕС

Към момента няма язовир, който да създава критична ситуация някъде в България. Информацията съобщи пред журналисти в Пловдив зам.-министърът на околната среда и водите, Павел Гуджеров.

Язовирите, чието състояние бе определено като предаварийно, са под постоянно наблюдение.

Всички язовири на "Напоителни системи" са под постоянен контрол

Всички язовири, стопанисвани от „Напоителни системи", са под постоянно наблюдение, съобщават от дружеството. Във връзка с обилни...

Министърът припомни, че 268 язовира в цялата страна бяха категоризирани като безстопанствени. От тях, 253 вече са с определен собственик. 15 от тях са оставени на разпореждане на областните управители. Предстои от „Напоителни системи” да решат съобразно визията им за напояване, те нужни ли са още.

„Ако са нужни, би следвало да се приведат в подходящо техническо изправно състояние, а ако не са нужни ще се проучат възможности да бъдат преобразувани в ретензионни съоръжения”, каза Гуджеров и обясни, че това означава язовир с прокопана стена, която поема високата вълна и я изпуска плавно.

Най-голямата част от язовирите, които са били с неизяснена собственост, са се намирали на територията на Пловдивска област. Става въпрос за 68 от всички 268.

„Областният управител може би беше един от първите, които отреагираха и изясни собствеността с помощта на Басейновите дирекции. Пловдивска област беше едно от местата, в които тази работа беше свършена най-бързо”, подчерта зам.-министърът. Той добави, че към този момент в областта вече няма язовири с неизяснена собственост.

МОСВ разпореди осигуряване на свободни обеми в язовирите

Предлагаме комплект от 14 мерки, които незабавно трябва да бъдат въведени в действие. Това каза след заседанието на МС екоминистъркат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...