В град Рила започва вземането на кръвни проби заради опасност от заразяване с бруцелоза

5229
В град Рила започва вземането на кръвни проби заради опасност от заразяване с бруцелоза
Снимка: БГНЕС

Започва вземането на кръвни проби сред населението в град Рила заради опасност от заразяване с бруцелоза. От днес всеки, който има желание може да се изследва.

Здравният експерт д-р Райна Сапаревска сподели пред "Фокус", че вече е проведена среща с местното население, на която е обяснено какво представлява заболяването, откъде идва опасността, какви мерки трябва да се вземат при хората и при животните, кои хора трябва да се подложат на изследване. На срещата са присъствали много хора, включително и такива, които са консумирали неварено мляко, неузряло сирене, катък, всички обслужвали болни или съмнително болни животни.

Кръвни проби ще се взимат от хора, които имат оплаквания, които имат съмнения, консумирали мляко от заразени животни или близки на хората, които вече са с положителни проби.

Пробите ще се взимат в град Рила, а ще се изследват в лаборатория в София. Вече има хора, които са пожелали да се изследват. Д-р Сапаревска посочи, че хората, при които вече има положителен резултат се хоспитализират в инфекциозни отделения в София.

Кметът на община Рила Георги Кабзималски пък заяви, че се свикват общинските епизоотични комисии в шест общини на територията на област Кюстендил. Той допълни още, че има притеснение у хората, но трябва да се изчакат резултатите от пробите, за да не сее създава излишна паника. Резултатите трябва да са готови или в неделя, или в понеделник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com