В езиковите гимназии задължително ще изучават три предмета на чужд език

5886
В езиковите гимназии задължително ще изучават три предмета на чужд език
Снимка: Thinkstock

В езиковите гимназии се въвежда задължително изучаване на три предмета на чуждия език, който изучават учениците. Това съобщи в Ловеч председателят на парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова, предаде БНР.

Дамянова посочи, че задължителното преподаване на предметите на чужд език ще се регламентира с приемането на новия закон за образованието.

Тя потвърди, че този вид гимназии няма да приемат ученици още от пети клас. Председателят на образователната комисия допълни, че най-важното е да се повиши качеството на образованието в езиковите гимназии.

Отменят ранния прием в математическите гимназии

Математическите гимназии няма да имат право на ранен прием от 5 клас. Депутатите от образователната комисия отхвърлиха на второ четене ...

"Връщаме се към едни традиции от минали години, когато езиковите гимназии бяха едни от най-елитните училища. Които даваха по-различно образование и чужджезикова подготовка", каза Дамянова. 

Приемът в езиковите гимназии ще остане след седми клас. Възможност да приемат от пети клас ще имат само математическите и  природоматематическите гимназии. Новият закон за образованието трябва да бъде приет до началото на новата учебна година, но ще действа едва от учебната 2016 – 2017 г. 

Милена Дамянова присъства на научна конференция по повод 175 години от рождението на Екзарх Йосиф Първи, която се проведе в езиковата гимназия в Ловеч, носеща името на духовника.

Припомняме, че миналата седмица след извънредното тридневно заседание на парламентарната комисия по образование и наука реши, че прием от пети клас ще могат да осъществяват математическите и природо-математическите гимназии. Това стана след прегласуване, като по-рано комисията беше решила да отмени тази възможност за математическите гимназии.

Ще се борим с младежката безработица с дистанционно и задочно гимназиално обучение

Нови форми на обучение в средното образование - дистанционно, комбинирано, задочно и вечерно обучение, ще бъдат въведени в гимназиите...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com