В Столипиново хората сами съборили незаконните постройки

19364
В Столипиново хората сами съборили незаконните постройки
Снимка: БГНЕС

Багерите влязоха днес в Столипиново, но от 70 незаконни постройки за събаряне на ул. "Крайна", бяха останали само десетина.

Останалите бяха премахнати от собствениците им, които ги използват за гаражи и търговия без всякакво разрешение и без никакви данъци към общината. След вчерашните ексцесии в Шекер махала, които наложиха прекратяване на подобна акция, и в Столипиново се очакваше напрежение, но се оказа, че нещата вървят тихо и мирно.

Кметът на района Петър Петров обясни, че на мястото на съборените бараки ще има зелена площ и пейки, а жени от близките блокове го подкрепиха. " Нали работя в "Чистота" и виждам какво е в центъра, искам и тук да е така", каза една от тях. Според главния инспектор по надзора за незаконното строителство, акцията се предприема, за да се осигури достъпа на големи машини до междублоковите пространства по-навътре в квартала. Така ще се изчистят натрупаните тонове боклуци и за самите хора ще е по-добре, каза той. Кметството на Източен е отредило район, в който търговците могат да поставят павилионите си и законно да упражняват дейност.

Улица "Крайна", подобно на името си, е мястото, в което Столипиново съществува в най-изкривената си форма. Огромни панелни блокове са заселени с хора, които схващат територията като ничия. Точно тук са най- големите купчини боклуци, натрупани до празните контейнери, тук процъфтяват и проституция, и търговия на дрога, и какво ли не още. А срещу блоковете с избити стъкла на стълбите, от другата страна на улицата, се кипрят съвсем прилични къщи с гаражи, масивни огради, хубава дограма, чисти и спретнати. Впрочем- също толкова незаконно построени, както и бараките отсреща. Според кмета на Източен, самите жители на квартала са искали постройките да бъдат премахнати и сигурно е така - дали обаче ще се сбъдне мечтата на жената, наета по временна програма и дали нейните деца ще играят в зелена и чиста градинка- ще видим нататък.

Започна мащабна акция срещу незаконните постройки в "Столипиново"

От днес започна мащабната акция с участието на жандармерията срещу незаконните постройки в пловдивския ромски квартал "Столипиново". П...

При подобни акции преди години кварталът вреше и кипеше и се налагаше да идват бронирани машини. Днес всичко мина тихо и кротко. Дори присъствието на медиите и директните включвания по национални телевизии не успяха да събудят протести. Столипиново очевидно се променя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com