В Етъра започва Международният панаир на занаятите

38279
В Етъра започва Международният панаир на занаятите
Снимка: Actualno.com

В архитектурно-етнографския музей "Етър" край Габрово днес започва дванайсетото издание на тридневния Международен панаир на народните художествени занаяти, предаде БТА.

Международното събитие, което традиционно е под егидата на Министерството на културата, тази година е посветено на 50-годишнината от създаването на туристическия комплекс. Това съобщи Ангел Гоев, директор на музея.

"Етъра" показва историята си в снимки

Изложба на открито "Мечта вградена в камък и дърво" в АЕК "Етър"-Габрово представя историята на комплекса в снимки. Посветена на 50-го...

Участие в панаира на занаятите досега са заявили повече от 50 майстори от страната и от чужбина. Те ще изработват предмети и ще правят демонстрации на открито на занаятите грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис, изработване на бижута. Майстори от Сърбия, Румъния, Турция и Уганда ще демонстрират пред габровци и гостите на комплекса традиционни за страните си занаяти.

Тази година тридневната майсторска надпревара ще бъде в занаята грънчарство, а участниците ще се състезават за наградата "Сребърна хлопка", която ще бъде връчена на 7 септември.

Днес сутринта в изложбената зала на комплекса самостоятелна изложба открива дървостругарят Иво Стоянов от Габрово, който е миналогодишният победител в майсторската надпревара, а официалното откриване на тридневния панаир на занаятите е в 11,30 часа.

На площада на комплекса, на открито, концерти ще изнесат фолклорният танцов ансамбъл "Детелини" от град Павел Баня и групата за народни песни "Ахинора" при народно читалище "Съзнание - 1891" от град Исперих.

Придошла река наводни "Етъра"

Паркингът на Етнографския комплекс "Етъра" е наводнен, а калдъръмът на входа на музея е изронен, след като водите на река Сивек са прид...

Вечерта габровският драматичен театър "Рачо Стоянов" ще представи под открито небе спектакъла си "Българи от старо време".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com