В ЕС отказват да се ангажират със скандала с подслушването

8701
В ЕС отказват да се ангажират със скандала с подслушването

Скандалът със сигнала за незаконно ползване на СРС, който лидерът на БСП Сергей Станишев сведе до прокуратурата и по който държавното обвинение заяви, че има предпоставки за нередности, получи своя отзвук и в Европа.

"Всички въпроси трябва да бъдат отнесени към главния прокурор на България. Няма да правя спекулации, докато няма установени факти". Това заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей на въпрос за незаконното подслушване в България. "Не коментираме отделни случаи. Няма да правя предположения, докато върви разследването", каза още Марк Грей, цитиран от БГНЕС и поясни: "Не сме получавали никакви документи, само бяхме информирани от главния прокурор по този случай".

"Мисля, че е напълно неуместно ЕК да коментира разследване, което продължава и в момента", заяви Грей и добави, че: "Комисията е изразила тревогите си в шестте точки в доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Наблюдението по този механизъм, което продължава в момента".

Червеняков: Докладът е върхът на айсберга

Докладът бих го разглеждал като върха на айсберга, но само може да гадаем какво има в класифицираната версия.Това каза пред Нова телеви...

Телефонните подслушвания подлежат на текстовете в националното законодателство, които са законови текстове и трябва да бъдат провеждани в пълното изпълнение на законовите норми, с които са обвързани и независимо кой ги извършва. Това каза Джовани Кеслер, генерален директор на Европейската служба за борба с измамите OLAF, помолен за принципна позиция за незаконните подслушвания у нас. Той участва в конференция, посветена на бъдещото създаване на Европейската прокуратура у нас.

Джовани Кеслер заяви, че не знае за случая с незаконните подслушванията у нас. Единственото, което каза, е, че трябва да се провеждат в пълно изпълнение на законовите норми. Кеслер обясни, че днес в Европа всички служби имат право да провеждат телефонни подслушвания, като процедурата е ясно разписана в НПК на съответната държава или има специален закон.

"Така, че използването на СРС-та и провеждането на телефонни подслушвания е законов инструмент, с който службите имат право да разполагат при определени условия, и изпълнявайки определени критерии. В Европа няма служба, която да провежда наказателни разследвания – по принцип Европол не е такава служба и ОЛАФ не е такава служба", подчерта той. Кеслер изтъкна, че общоевропейските разследванията на ОЛАФ са от административен характер.

Бъдещата европейска прокуратура ще може да извършва наказателни разследвания на територията на цяла Европа, така че може да се допусне, че ще й се налага да използва и СРС-та, но разследванията винаги ще бъдат съобразени с националните законодателства и ще се правят посредством националните органи.

Същевременно социалистите в ЕП призоваха ЕК да провери какви европейски принципи и норми са нарушени с незаконното подслушване у нас и да вземе мерки.

Лидерът на евросоциалистите Ханес Свобода изрази съжаление, че в една страна от ЕС може да бъдат шпионирани политически опоненти и медии. Той призова българските власти за пълно изясняване на фактите и обстоятелствата.

"Европейските институции и конкретно ЕК трябва да имат предвид това, което се случва. То не е нещо, за което можем да мълчим. Тук не става дума за политическо противопоставяне, а за спазване на европейските ценности и стандарти. Затова искаме ЕК да провери дали има нарушение на правилата и нормите и ако това се потвърди, да вземе мерки", заяви още Свобода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com