В Добруджа търсят нефт и природен газ, а не шистов и въглищен газ

22645
В Добруджа търсят нефт и природен газ, а не шистов и въглищен газ
Снимка: БГНЕС

Издаването на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ става от Министерството на икономиката и енергетиката. За да може да бъде издадено такова разрешение за търсене и проучване в Добруджа, фирмата, която е сключила договор през април 2014 година, е длъжна да представи работен план за дейностите, които предвижда. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по БТВ министърът на околната среда и водите в Светлана Жекова.

„Решението, което е взето от мен, е за търсене и проучване на нефт и природен газ, не става въпрос за шистов и въглищен газ, както се твърди и не става въпрос за използване на конкретна технология. Изобщо не се говори в решението и в работния план на първата година, който ние съгласуваме за добив, говори се само за търсене и проучване. Търсенето и проучването в този прекрасен район на България – Добруджа е от 60-те години на миналия век. Извършени са над 200 сондажа до 90-те години за търсене и проучване на нефт и природен газ”, обясни Жекова.

Разработват Кирково и Златоград за подземни богатства

Правителството е одобрило издаването на разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства в землищата на общини...

Тя обясни, че за да се издаде разрешение от Министерството на икономиката и енергетиката, първо трябва да се съгласуват с Министерството на околната среда и водите.

„Решението е съгласуване на работен план по вече сключен договор. Оттук нататък изрично е записано, че всяка година възложителят следва да уведоми компетентния орган по околна среда за дейностите, които планира да реализира при проучването. Всяка една от тези дейности подлежи на оценка на въздействие върху околната среда”, уточни министър Жекова и добави, че разрешение се издава след като се минат всички процедури, както и за да започне сондаж трябва да има оценка за въздействие върху околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com