В 10 области пенсиите ще се изплащат по електронен път

38458
В 10 области пенсиите ще се изплащат по електронен път
Снимка: Gettyimages

От 7 октомври 2014 година (вторник) във всички пощенски станции от областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас изплащането на пенсии да се извършва чрез "електронен пенсионен картон". Това става възможно, след като Националният осигурителен институт (НОИ) и „Български пощи” ЕАД подписаха споразумение за изплащане на пенсии по електронен път.

За населените места от останалите области изплащането на пенсии остава по досегашния ред.

Ниските пенсии принуждават почти половината пенсионери у нас да работят

За разлика от връстниците си на Запад, възрастните хора у нас съвсем не се отдават на почивки и екскурзии след пенсия. Напротив - оказв...

Технологичната схема към споразумението предвижда от началото на месец октомври 2014 година пенсионните записи в пощенските станции да се получават по електронен път – електронен пенсионен картон. Хартиеният носител на досегашния картон се заменя със служебен бон, който се издава в пощенските станции и служи като оправдателен документ за извършеното плащане. Същият се подписва от получателя на сумата, обясняват от "Български пощи".

С новия начин на изплащане на пенсиите ще се подобри обслужването на пенсионерите. С едно посещение в пощенската станция лицето може да получи едновременно месечната пенсия, неполучените от предходните пет месеца пенсии, както и пенсионен запис, ако има такъв. Всички тези плащания се посочват на отделни редове в служебния бон. Предвижда се и възможност за получаване на пенсията от всяка пощенска станция в страната. Това е облекчение, което спестява време и транспортни разходи за правоимащите лица.

Настоящите промени са част от тестването на „електронния пенсионен картон” в системата на „Български пощи” ЕАД и поредна стъпка към окончателното му въвеждане.

 

Пенсиите няма да се намаляват, уверява Христосков

Пенсиите няма да се намаляват или замразяват. Това заяви категорично министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Мярка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com