Украйна преживява своята 1997-ма година, смятат експерти

17688
Украйна преживява своята 1997-ма година, смятат експерти

Днес е решителен ден за Украйна – на масата е сложена оставката на правителството. Около това мнение се обединиха бившият шеф на „Информационно обслужване” Михаил Константинов и бившият ни посланик в Москва в сутрешния блок на Нова телевизия.

Украйна е разделена – така, както България не може да си представи. В източната част живеят 20% руснаци, там Янукович има огромна подкрепа. А от Запад в протестите дори се появяват поляци, които се включват в протестите, което е доста скандално, коментира Константинов. Сега там се случва това, което у нас се случи през 1997 година, смята професорът.

Бареков поведе протест в София в подкрепа на битите в Украйна

Десетки столичани се събраха на протест, организиран от "България без цензура" пред посолството на Украйна в София и блокираха за около...

Истината обаче е, че Украйна се намира между чука и наковалнята, между една авторитарна Русия и Европейският съюз, който е доста слаб. Владимир Путин добре осъзнава, че без Украйна Русия губи европейската си перспектива и политически ще се ориентира все повече към Азия, смята Василев. Но и от ЕС не заемат правилна позиция – Брюксел мълчи и не показва какво всъщност желае, добави Константинов.

Възможно е накрая Украйна да бъде разделена – например по течението на река Днепър, смята Константинов. Но вината на украинските демократи в украинския преход е голяма – Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко отблъснаха привържениците си, защото допуснаха огромна корупция след Оранжевата революция и не убедиха хората, добави професорът.

Опасността да се раздели Украйна действително е реална, съгласи се Василев. Русия може да използва лостове на разделение – така, както в Грузия и Южна Осетия например, каза той.

Лично мен ме притеснява, че България няма ясна позиция по отношение на Украйна. Не заемаме никаква позиция по отношение на човешките права там. Сега, в тази толкова решителна фаза на преговорите на Киев за голямата стъпка към ЕС, ние пуснахме „Южен поток”, а след това казваме за Украйна – а, ама какво стана сега? Очаквам от моите политици – външен министър, министър-председател, президент, да дадат това, което трябва, но ако не могат, това вече е друг въпрос, завърши Василев.

Путин: Събитията в Украйна напомнят на погром, а не на революция

„Събитията в Украйна напомнят повече на погром, отколкото на революция. Според мен те са малко свързани с взаимоотношенията на Ук...

През изминалата нощ сблъсъци между протестиращи и полиция в Киев нямаше. Днес в украинския парламент ще се обсъжда искането за вот на недоверие на правителството. Междувременно украинският президент Виктор Янукович заминава на официално посещение в Китай, оставяйки страната в положение на безпрецедентна криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com