Удължава се срокът за вземане на решение за предоставяне на международна защита

3065
Удължава се срокът за вземане на решение за предоставяне на международна защита
Снимка: БГНЕС

Удължава се срокът за вземане на решение по молбите за предоставяне на международна защита, като целта е да се гарантира пълнота на разглеждането й. Това стана с приети днес от депутатите промени в Закона за убежището и бежанците.

Процедурата по разглеждане на молбата ще е организирана по начин, който цели да даде възможност на компетентните органи да преценят всички относими факти, свързани сразглеждането на молбите, като целта е решението да се взема възможно най-бързо. Със законопроекта се въвеждат срокове относно регистриране на молбата в срок до 3 работни дни, ако е подадена пред органите на Държавната агенция за бежанците,и в срок до 6 дни, ако е подадена до друг орган, както и произнасяне по молбата за международна закрила в рамките на 6 месеца, като при изрично посочени обстоятелства този срок може да се удължи.

20 чужди граждани са открити при проверка на бус в Монтана

На 5 октомври, около 00.30 часа, в района на кръстовището на булевардите „Парта“ и „Арнолди“ в Монтана, служите...

Депутатите приеха текстовете с 65 гласа "за", 2 "против" и 13 "въздържали се". Със законопроекта се въвеждат изискванията на Директива 2013/32/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г. относно общите процедури за предоставяне и отнемане на международна закрила. Вносител на законопроекта е Министерски съвет, а текстовете са внесени през август тази година.

С измененията се актуализират също основанията за явна неоснователност на молбата за международна закрила. Регламентират се също така правата на лицата, търсещи закрила и по-специално относно достъпа им до правна помощ и до процедурна информация, срещите с правни съветници или консултанти и достъпа до информацията, събрана по време на разглеждането на молбата за международна закрила от значение за вземането на решение.

С приетите на първо четене изменения се въвежда задължение за осигуряване на ефективен достъп на представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, правителствени и неправителствени организации, адвокати и лица, предоставящи правна помощ и съвети, до чужденците, търсещи закрила, независимо къде се намират – на ГКПП, в транзитна зона, в места за задържане или в домове за настаняване.

По време на дебатите Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт (ПФ) заяви, че преди седмица е бил приет същият закон, внесен от Тунчер Кърджалиев от ДПС. "Кой закон приемаме днес и на кой правим изменение днес? На този от 2014 г. или на този от петък? Предлагам този законопроект да бъде оттеглен от МС и когато бъде синхронизиран с приетия такъв от преди седмица, тогава да го разгледаме", заяви Байрактаров, цитиран от "Фокус".

Екатерина Захариева: Президентът ще свика КСНС тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност

Президентът ще свика КСНС тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност. Това каза Екатерина Захариева, началник на каб...

Председателят на парламента Цецка Цачева потвърди, че Байрактаров е прав и парламентът се е произнесъл по законопроекта на Тунчер Кърджалиев, но няма формална пречка и този да бъде разгледа. "Ако направите справка със законопроекти на различен етап в НС, не е невъзможно по един и същ закон да има няколко законопроекта, които трябва да бъдат подложени на дебат и да се гласуват", поясни Цецка Цачева.

Припомняме, че миналата седмица се приеха на второ четене промени в Закона, според които бежанците ще имат право да си търсят работа, докато получат решение за международна закрила.

Същевременно временната закрила ще се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, записаха депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com