Търсят се продавачи и строители, не висшисти

15533
Търсят се продавачи и строители, не висшисти
Снимка: БГНЕС

В момента на пазара се предлага повече работа за служители със средно образование, отколкото за висшистите. Според данните на Министерството на труда и социалната политика най-търсените кадри в момента са продавачи, строители и учители.

Казват, че който се учи, той ще сполучи. Това обаче при Елена Милошева не звучи толкова вярно. „Работя в частна фирма като офис мениджър, иначе съм машинен минен инженер, но откакто се дипломирах не можах да работя по специалността. През живота си съм работила какво ли не, но не и по специалността си”, казва тя.

До 4 години в образованието ще се търсят 150 000 висшисти

След 4 години сферата на образованието ще изпитва най-остра нужда от служители. В просветата ще има 135 217 свободни места за хора ...

Статистиката показва, че около 80 на сто висшистите у нас работят в сфера различна от специалността им.

„Много хора с висше образование или по-висока квалификация са принудени да вършат нещо, което не е в основната им сфера на дейност или дейност с по-ниска квалификация”. Това коментира представителят на фирма за набиране на персонал Пламен Робов пред Нова телевизия.

Очакванията за пазара на труда са в следващите няколко години работните позиции за хора със средно образование да бъдат двойно повече от тези за висшистите. Работодателите ще търсят служители главно в търговията и строителството. Причината е множенето на търговските центрове.

„Работодателите имат доста голям избор и се възползват от това - ако има кандидат за една позиция, която не изисква висока квалификация, а пък има кандидати които имат по-висока квалификация. Но това не повишават заплатата”, категоричен бе Робов.

Танев: Задължително е да има предмет гражданско образование

Имаме една чудесна идея в министерството – в момента заедно с швейцарци и австрийци обмисляме възможност за дуално образование. Т...

Проблемът е, че в такива случаи често заплащането не отговаря на образованието и опита на служителя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com