Тържествената смяна на караула пред президентството зарадва много софиянци

23165
Тържествената смяна на караула пред президентството зарадва много софиянци
Снимка: БГНЕС

Точно в 12,00 часа започна тържествената смяна на караула пред президентството по повод Националния празник – "Трети март". Днес отбелязваме 137 години от Освобождението. Десетки софиянци и гости на столицата се бяха строили редом с гвардейците пред парадния вход на "Дондуков" 2, за да наблюдават тържествената смяна на караула. Въпреки вятърът, който духа в столицата, слънцето създаде благоприятни условия за излезлите в днешния празничен ден.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

Бойко Борисов: Свободата е право, но и отговорност пред дедите ни

"Трети март" е събирателен символ както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха ж...

Гвардейската служба е много мъжка служба, тя не е никак лека. За това само по себе си говори и големият състав, все още неокомплектован в Националната гвардейска част.

Гвардеец се става трудно, тя е атрактивна служба, но и отговаря на редица изискванията – да има желязно здраве, да е висок 178 – 182 см., да тежи до 85 кг и да нямат видими белези по тялото.

Мисията на Националната гвардейска част днес е не само да представя най-добрите войнски традиции и ритуали, но и да бъде център за тяхното възраждане и обогатяване в името на съхраняване и утвърждаване на националната идентичност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com