Търговските вериги: Храните ще поскъпнат заради законовите промени

5611
Търговските вериги: Храните ще поскъпнат заради законовите промени
Снимка: Getty Images/Guliver

Цените на храните ще се повишат и ще се навреди на малките и средните български производители с промените в Закона за защита на конкуренцията. Такава позиция разпространи Сдружението за модерна търговия след гласуването на първо четене на промените в закона, които засягат работата на търговските вериги.

Становището на сдружението е, че промените са антиконституционно грубо навлизане на държавата в ценообразуването и договорните отношения между частни икономически субекти и биха стимулирали корупцията и сивия сектор в икономиката, предаде Дарик.

ГЕРБ и РБ искат сериозна редакция на закона за веригите

Има далеч по-приемливи редакции, които да защитят от една страна българския потребител, а от друга страна и българските малки и средн...

Декларацията гласи още, че гласуваните текстове са лобистки и целят по административен път да повишат печалбите на определени неконкурентоспособни български производители.

Промените в закона предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК. Освен това се предлага на търговските вериги да не е разрешено да налагат различни такси на производителите. В закона се забранява препятстването на български производител и търговец да продава свободно и да определя свободно пазарната си цена на трети лица извън договора му с търговските вериги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com