Тютюнопроизводителите в паника, нямат договори за изкупуване

4299
Тютюнопроизводителите в паника, нямат договори за изкупуване
Снимка: БГНЕС

Хиляди тютюнджии в Пиринския край нямат сключени договори с фирмите за изкупуването на продукцията. Само 1/3 от тютюнопроизводителите в региона на практика имат гаранция, че ще им бъдат взети произведените количества тютюн, предаде Стандарт нюз.

„2/3 от стопаните са в паника, притеснени са. Мината година по това време поне половината имаха договори, а сега те са едва една трета. Положението става все по-тревожно и несигурно. Фирмите твърдят, че сключват толкова договори, колкото са им необходими. Продължаваме преговорите с техни представители, но засега няма развитие и поводи за оптимизъм, че ще бъдат подписани още договори", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн.

30% от тютюнопроизводителите не взимат държавна помощ заради невярна информация

До месец май 838 тютнопроизводители ще си получат парите в рамката от предвидени 105 млн. лева. Общо 1209 бенефициенти влизат в рамката...

Тютюнджиите се страхуват, че може трудът им от сутрин до вечер на полето да отиде на вятъра, ако няма кой да им изкупи продукцията. Защото при липса на договор никой не може да задължи изкупвачите да приберат реколтата им. Кметът Арбен Мименов е пратил емисари във всички населени места, за да установят колко са тютюнджиите без договори. След това управникът ще проведе среща с фирмите, които изкупуват тютюн.

„Ще търсим решение на този проблем, тъй като хиляди стопани разчитат единствено на доходи от тютюнопроизводството. Много важно е да се приеме и новият закон за тютюна, който ще въведе ред в бранша и ще даде повече права на производителите", категоричен е Мименов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com