"Турски поток" ще завива край България

30958
"Турски поток" ще завива край България

„Газпром“ възнамерява да прокара голяма част от тръбите за „Турски поток“ по маршрута на отменения „Южен поток“. Това ще позволи на Москва при необходимост да се върне към стария проект, пише „Ведомости“.

Директорът на „Газпром“ Алексей Милер и министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз са договорили маршрута и сроковете за строителство на газопровода „Турски поток“, съобщи руската компания.

Милер твърди: До края на 2016-та година "Турски поток" тръгва

Руският държавен концерн "Газпром" планира новият газов маршрут през Турция (бел. ред. - "Турски поток") да заработи до края на 2016 го...

Начална точка на тръбата ще стане компресорната станция „Русская“ в Анапа, откъдето и трябваше да започва и „Южен поток“. Първите 660 км от газопровода ще преминат по стария маршрут на „Южен поток“ по дъното на Черно море към България, след което тръбата ще завие към европейската част на Турция, западно от Босфора. Общата дължина на морския участък на „Турски поток“ ще бъде същата като на „Южен поток“ до България – 910 км.

Междуправителственото споразумение за „Турски поток“ се планира да бъде подписано през второто тримесечие на 2015 г., а първите количества газ - 15,75 млрд куб. м. - да потекат през декември 2016 г. Той ще бъде предназначен за турския пазар. Предвид степента на готовност на компресорната станция „Русская“ и на голяма част от маршрута на морския газопровод, това са напълно реални срокове, се казва в съобщение на Милер.

С избора на маршрут за „Турски поток“, препокриващ се с този на „Южен поток“, „Газпром“ вероятно иска да си остави възможност да се върне към реализацията на последния, смята анализаторът от „Сбербанк CIB“ Валерий Нестеров. След година-две ситуацията може да се промени и тогава нови разклонения на газопровода ще бъдат прокарани към България, а Турция ще получи още един газопровод и ще може да получава газ от Русия без транзитни страни, а сега ще позволи на „Газпром“ да укрепи позициите си на преговорите с Европа, смята експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com