Турция няма да строи АЕЦ до границата с България

25935
Турция няма да строи АЕЦ до границата с България
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Държавният съвет на Турция (висшият административен съд) е спрял изпълнението на Плана за развитие на Тракийския регион, който включва превръщането на земеделски терени в "места за производство на енергия и складиране на енергийните източници" в рамките на по-широк проект на правителството за "заселване на градовете".

Решението е по подадена преди време жалба от Асоциацията на турските архитекти и строителни инженери за отмяна на проекта, срещу който се обявиха и редица природозащитни организации в тракийската област. В нея се изтъква, че планът създава предпоставки за коренни промени в екологията на много места в Тракийския регион и че той е изключително опасен.

Амнести: Турското правителство е по-репресивно от всякога

Турското ислямо-консервативно правителство провежда "по-репресивна от всякога" политика срещу тези, които оспорват властта му и защит...

Преди време природозащитни организации и местните институции в района на турския град Инеада организираха големи протести срещу плановете на правителството за изграждане на енергийни мощности в този район, който е смятан за един от най-екологичните в страната и се намира в близост до границата с България.

Това е второ решение на Държавния съвет по този проблем, което е било взето с пълно единодушие. Решението предвижда и наказание за министерствата, които не са изпълнили първото решение, както и сформиране на комисия от експерти. Първото решение на Държавния съвет за спиране на изпълнението на Плана за развитие на Тракийския регион не е било изпълнено досега от ресорните министерства, пише "Сега".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com