Турция издържа три мюсюлмански училища в България

58148
Турция издържа три мюсюлмански училища в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Турция плаща издръжката на три мюсюлмански училища в България – в Русе, Шумен и Момчилград. Общо в тях се учат 272 деца. Училищата са създадени през 1992 година по времето на премиера Филип Димитров, пише „Преса”.

Школата имат статут на части и са подчинени на Главното мюфтийство, откъдето идват и парите за издръжка. Те обаче са от турската дирекция по вероизповеданията. Те са регистрирани по Закона за народната просвета и в тях редовно се правят проверки.

Дворецът на Ердоган предизвика съдебен спор

Съдебна битка се развихри в Турция във връзка с новата обител на президента Ердоган - т.нар Бял дворец. Заради него съдии обсъждат воля...

Разликата с обикновените български училища е, че в турските се учи Коранът. Друга отлика е, че заместник-директорът на духовното училище в Момчилград задължително се изпраща от турското Министерство на образованието.

Годишният бюджет на това училище е 350 000 лева, които покриват издръжката на 130 деца. По подобен начин работят и другите две школа – в Русе и Шумен. Обучението в тях е от 9-ти до 11-ти клас.

Шуменското училище от година се радва и на нова сграда, която струва около 1 милион лева. Тя е оборудвана с класни стаи, лаборатории и физкултурен салон. Децата живеят в пансион, по три в стая. Повечето от тях са от бедни семейства и в последните години намаляват.

Освен тези, законни структури, в страната има и нелегални мюсюлмански училища, показват сигнали в нашето образователно министерство. Те се проверяват, уверяват от ведомството.

Турция задържа над 200 бежанци недалеч от българската граница

Турските гранични власти задържаха 219 бежанци недалеч от българската граница, край град Одрин, съобщи местната полиция. Бежанците са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com