Три причини за високите сметки за ток изтъкна Добрев

18369
Три причини за високите сметки за ток изтъкна Добрев

Три са основните причини за по-високите сметки – почивните дни, заради които е имало отчитане за по-дълъг период от време, увеличението на тока от 1 юли 2012 година с 14% и дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия при продажбата на бившата ТЕЦ „Енел Марица-Изток 3”, сегашна Contour Global и новата ТЕЦ „AES Гълъбово”.

Всъщност причина номер три, а именно договорите за продажбата на тока от двете централи, сега се явява много важната причина за тези огромни сметки. Защото през 2001 година, когато премиер беше Иван Костов, продажбата е направена с условие да се инсталират сероочистващи инсталации в ТЕЦ-овете. Тези инсталации са много скъпи и за да се съгласят инвеститорите на сделката, се слага фиксирана цена на изкупуваната от НЕК електроенергия.

Инкасаторите в отпуска, затова са по-високи сметките за ток, твърди Добрев

Правим всичко възможно, за да извършим необходимите проверки. Това заяви енергийният министър Делян Добрев, след като бе засипан със ...

Собственик на ТЕЦ “AES Гълъбово” е американската компания AES, а на бившата „Енел Марица-Изток 3” – Countour Global.

Иначе Добрев обясни още, че електроразпределителните дружества са засичали потребление за 33-40 дни, вместо стандартните 28-30 дни. Освен това енергийният министър каза, че поскъпването от 14% на тока от 1 юли, 2012 година също влияе – 8% от това поскъпване е на зелената енергия, а 6% са на невъзстановимите разходи. Тези 6% всъщност се отнасят към дългосрочните договори с ТЕЦ-овете.

От краткия брифинг на Добрев по темата с високите сметки стана ясно още, че и трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, E.ON (ЕОН) и EVN (ЕВН), са готови да приемат разсрочено плащане на сметките на своите клиенти, предаде "Нова телевизия".

Заедно с Добрев на срещата с шефовете на ЕРП-тата е бил и финансовият министър Симеон Дянков.

България се вдигна срещу монополите

Цяла България скочи срещу електроразпределителните дружества, като освен в София и във Варна се стигна до сблъсъци с полицията. Стотиц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com