Трети сме в света по производство на храна за космонавти

21780
Трети сме в света по производство на храна за космонавти
Снимка: Thinkstock

България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. Това доказват родни учени, които са разработили първата в света космическа оранжерия, предаде Стандарт нюз.

"Целта на тази програма е производство на храна, която да не се отличава от истинския вкус", обяснява пред Нова тв Таня Иванова, която ръководи екипа в космическата лаборатория. И уточнява, че в момента се подготвя космическото меню за 2030 г.

Тримата космонавти се завърнаха от МКС на Земята

Двамата руски космонавти и американският им колега от НАСА се завърнаха благополучно на Земята.Капсулата на космическия кораб "Союз ТМА...

Българските учени работят по проекта "Земляни на Марс". Оказва се, че чрез нови методи липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, дори космонавтите ще могат да приготвят специални ястия направо на кораба си.

Над 100 рецепти вече са разработили кулинари от НАСА, всички те обаче са вегански. В тази връзка нашите учени търсят начини за по-сложни рецепти.

Най-предпочитаните храни на космическата трапеза са веганската пица и сушито.

Благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите могат да отглеждат пресни плодове, зеленчуци и живи растения. Салатите от зеленчуци от тази оранжерия са сред любимите ястия на космонавтите.

Във Венецуела разрешиха "из основи" проблема с паническото купуване на храна

Във Венецуела ще започне инсталирането на около 20 000 скенери за пръстови отпечатъци в супермаркетите. Чрез тях по думите на президент...

"Казват, че на Земята не са яли толкова вкусни неща", обяснява още Иванова. Скоро ще бъде пусната трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня, заключи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com