Трапезица посреща посетители от следващия туристически сезон

13675
Трапезица посреща посетители от следващия туристически сезон

Крепостта Трапезица ще посреща посетители от следващия туристически сезон, стана ясно при визита на делегация от Азербайджан във Велико Търново, водена от вицепремиера на страната Елчин Ефендиев.

Азербайджанската неправителствена организация за културно наследство „Гайдар Алиев" ще финансира проект за реставрация, консервация и социализация на крепостта.

Велико Търново сред градовете с най-активен пазар за селски имоти

Общо 33 536 души са се преместили да живеят на село през последната година. Това сочи справка на Асоциация на българските села, която п...

„През март бяхме в президентството, където повече от час и половина презентирахме проекти, разработени от Общината и от Министерството на културата. Така кандидатствахме за финансиране възстановяването на Трапезица, тъй като предстои честването на 830 години от въстанието на Асен и Петър и от полагането на основите на Втората българска държава", обясни кметът на старата столица Даниел Панов.

Градоначалникът посочи, че азербайджанската организация ще отпусне близо 2,5 млн. лв., с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число и три църкви, алеята в цялата крепост, ще се обзаведе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект и към фуникуляра, който ще отвежда посетителите на хълма.

Посланикът на България в Азербайджан посочи, че това е първият общ проект на двете страни. „Той е с изключителна важност за отношенията между държавите. Ще има и изключителен принос за развитието на историческото и културното наследство на България", каза Мая Христова.

Крепостта Трапезица разгледа изпълнителният директор на Фондация „Гайдар Алиев" д-р Анар Алекбаров. Той посочи, че неправителствената организация, която е под егидата на първата дама на Азербайджан, се занимава с подпомагане на културни проекти по света. Фондацията финансира възстановяването на църкви, синагоги, музеи, дворци и архитектурни паметници. „Щастлив съм от факта, че точно от Велико Търново стартираме нашето общо начинание. Особени благодарности към премиера Бойко Борисов за неговото топло отношение към Азербайджан, което допринесе за развитието на проекта", посочи д-р Алекбаров.

Временна организация на движението във Велико Търново заради шампионата по автомобилизъм

Въвежда се временна организация на движението във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Във връз...

Договорът за финансирането официално ще бъде подписан утре в Гранитната зала на Министерския съвет. Документът трябваше да бъде парафиран във Велико Търново в присъствието на премиера Бойко Борисов, който обаче не успя да пристигне, заради служебни ангажименти.

Делегацията, с която бяха и две азербайджански национални телевизии, разгледа основните туристически забележителности във Велико Търново. Общината изненада гостите с театралната възстановка „Отваряне портите на Царевград Търнов". Делегацията бе силно впечатлена от неповторимата атмосфера и облика на старопрестолния град, съобщи Дарик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com