"Тракия" съкрати пътя до морето на 3 часа

40478
"Тракия" съкрати пътя до морето на 3 часа

- Със средства по Оперативна програма „Транспорт” бяха завършени последните 116,5 км от автомагистралата - от Стара Загора до Карнобат.

- След 15 юли 2013 г. софиянци вече пътуват по заветния път до морето за около 3 часа.

- Пускането на цялото трасе стимулира туризма, тъй като удължи летния сезон на морето до началото на ноември, а трафикът се увеличи двойно.

Катастрофа между ТИР-ове затвори АМ "Тракия" при Цалапица

Два ТИР-а се удариха на магистрала "Тракия" преди разклона за Пазарджик в посока София. Катастрофата предизвика сериозно задръстване,...

Вие какво планирате за морето? На този въпрос доскоро отговаряхме с конкретни дати, свързани с отпуската – например от 20 юли, или 5 август, или... Нещата обаче не са това, което бяха. От миналата година все по-често чуваме други планове – „мислим да прескочим другата събота до морето“ или „този уикенд ще водим децата на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас“. Защото от средата на юли миналата година столичани вече пътуват по заветния път до черноморския бряг за около 3 часа, а за пловдивчани романтиката на Созопол е на една ръка разстояние.

На младите поколения това им изглежда нещо нормално, но родителите им още помнят 8-часовите пътешествия до заветния морски бряг през 70-те и 80 години. Историята на магистрала „Тракия“ започва точно тогава - през 1973 г., а 5 години по-късно са готови първите 10 км - до отбивката за Нови хан. След още шест години магистралата стига до Пловдив. Или както казва един приятел - строителен инженер: „Ще запомня 1984 година с това, че българин се качи на Еверест, а България най-после свърза двата си най-големи града с магистрала.“ През 1995 г. станаха факт нови 32 км от Пловдив до Оризово. Едва 15 години по-късно, през 2010-та, бе подновено строителството на последните отсечки, вече с европейско финансиране.

40-годишната строителна сага за магистрала „Тракия“ приключи на 15 юли 2013 г. Това стана възможно благодарение на инвестиция в размер на 524 млн. лв., като 514 млн. лв. от тях осигури Оперативна програма „Транспорт“, която се управлява от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Финансирането по европейската програма осигури 98% от средствата, необходими за изграждане на последните 116 км от автомагистралата. В края на миналата година бе одобрен и окончателният доклад за изпълнение, с което на практика АМ „Тракия“ стана първият голям пътен проект по ОП „Транспорт“, който беше завършен изцяло“, заяви транспортният заместник министър Петър Киров.

Следствен експеримент ограничава движението по АМ "Тракия"

Тази вечер от 21 до 22.30 часа ще бъде ограничено движението по магистрала "Тракия" между 118 и 126-ти километър в посока Бургас, съо...

Откриването на аутобана към морето даде мощен тласък за развитието на туризма като удължи сезона до началото на ноември, а трафикът скочи двойно.

Досега преброяването на транспортните средства се извършваше от служители на областните пътни управления. Пак със средства от ОП „Транспорт” се финансира проект на Агенция „Пътна инфраструктура“ за внедряване на система за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистрали и пътища първи клас. Така и за автомагистрала „Тракия“ скоро ще имаме съвсем точни данни за движението на моторни превозни средства в различните й участъци.

И с просто око обаче се вижда, че първият докрай завършен български аутобан отпуши икономическата активност и отвори нови възможности за развитие на областите, през които преминава. В почти всички общини има заявен интерес от инвеститори за изграждане на крайпътни обекти по протежение на магистралата.

Доскоро липсата на удобен транспорт затрудняваше туристите, пътуващи към морето, но заради чувствително намаленото време за пътуване заетостта на хотелите в Бургас извън туристическия сезон нарасна. Лесният достъп оказа влияние не само върху броя на пътуванията и нощувките по Южното Черноморие. Повиши се и интересът за усвояване на индустриални терени около магистралата, отчитат от община Бургас.

Временна организация на движението по магистрала "Тракия" от 28 до 30 май

От 28 до 30 май между 08:00 и 17:00 ч. по автомагистрала "Тракия" в участъка между Стара Загора и Карнобат ще се извършват тестови из...

AM „Тракия” е част от паневропейския транспортен коридор № VIII, който свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Македония и България. Магистралата пресича почти цялата територия на страната – от София до Бургас, и в различните й части на практика се осъществяват връзки с всички европейски коридори, които минават през България. По този начин се осигурява отлична връзка с българското Черноморие. Подобри се и достъпността до редица областни центрове като Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас и общините Нова Загора, Тунджа, Стралджа, Карнобат, Камено.

Предвижда се в бъдеще магистралата да се свърже с българо-сръбската граница при Калотина след разширението на Северната скоростна тангента на Околовръстния път на София.

Строителството на „Тракия“ бе съобразено с всички екологични норми. Четириметрови огради в сигнален цвят гарантират безаварийния полет на птиците в различни участъци от трасето. Всички водостоци в местата, където то пресича защитената зона „Река Блатница“, са проектирани със сухи пътеки, по които да минават земноводни, влечуги и дребни бозайници. Евентуални инциденти със застрашени представители на дивата фауна са предотвратени от стоманени мрежи.

С изграждането на новите отсечки от магистралата бе изведен трафикът от населените места, което намалява замърсяването и шума в тях и подобрява условията за живот на местното население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com