Термална вода бликна в Неделино

32042
Термална вода бликна в Неделино

След направени сондажи през седмицата в Неделино бликна минерална вода. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян кметът на Неделино, Стоян Беширов. Той отбеляза, че в продължение на три години се занимава с този въпрос и е търсил различни специалисти, за да докаже, че има термална вода в Неделино.

По думите на Беширов денят, в който е открита водата, е най-щастливия ден за града. В момента термалната вода извира с дебит над 30-40 литра в секунда и блика на около метър и половина над повърхността на земята. Засега сондажите са на 340 метра дълбочина и са спрени, тъй като налягането на водата е голямо. Очакват се специалисти, с които да се обсъди как да продължа задълбочаването на сондажа, но може би няма друг извор в Неделинска община с такъв дебит, категоричен е кметът Беширов.

Аспарухово има нужда от минерална вода

На привършване е минералната вода, която се раздава на доброволците, работещи по разчистването на квартал "Аспарухово". От общинския кр...

Температурата на водата е около 30 градуса. По проект сондажите ще достигнат 600 – 700 метра дълбочина и температурата на водата може би ще се повиши, посочи кметът на Неделино. Качеството на водата е отлично и от малкото до момента направени изследвания е установено, че тя е минерална. Беширов допълни, че идеята е след откриването на термалната вода, в Неделино да започнат да се изграждат санаториуми и хотели, за да се възползват от водата. Започва спешно подготвяне на проект, за да се проучат свойствата на минералната вода и да се реши как и по какъв начин ще се използва.

Беширов уточни, че с разработването на проекти, свързани с водата, ще се спре миграцията в Неделино и ще има възможност за откриване на нови работни места. Стоян Беширов припомни, че миналата година по време на фолклорния фестивал в града е нямало капка вода, а е имало стотици гости. Това е била и една от причините да се търсят специалисти за да разреши проблемът с безводието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com