Тазгодишният износ на пшеница е по-слаб

11688
Тазгодишният износ на пшеница е по-слаб
Снимка: Getty Images/Guliver

Износът на пшеница е по-слаб тази година. Това каза Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” във връзка с края на жътвата, предаде Фокус.

„По това време миналата година България беше изнесла милион и половина тона пшеница. Към този момент обаче износът на България е около 1 милион тона, но под 1 милион тона”, уточни Кукушева.

Наводненията удариха и по реколтата в Румъния

30 хил. хектара земеделски земи са били ударени от валежи и реколтата там е сериозно пострадала.   Наводненията са засегнали час...

По думите й реколтата е в параметрите на 4,2 милиона тона. „Традиционно най-добрата пшеница се употребява в България, защото българският хляб се прави по традиционна абсолютно изчистена рецепта и тя е: брашно, мая, щипка сол и вода. С оглед на това, за да е изпълнима тази рецепта, брашното трябва да има много добри хлебопекарни качества”, обясни Кукушева. Тя подчерта, че тази година реколтата в Южна България е била с изключително добри качества, защото там е нямало наводнения. „Количеството откъм Южна България на пшеница и събрана реколта е около милион и половина”, обясни Кукушева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com