Танкер с двама българи на борда е задържан в Либия

13946
Танкер с двама българи на борда е задържан в Либия
Снимка: www.versia.bg

Двама българи от екипажа на малтийски танкер са задържани в затвор в Либия за контрабанда на петролни продукти.

Малтийският танкер SUNOIL І с петчленен екипаж -включително двама български граждани, е задържан в Триполи, Либия, на 3 януари.

Първи случай на ебола в Либия

Първият случай на заболяване, причинено от вируса eбола, е регистриран в Либия. В тази връзка Египет предприема извънредни мерки за с...

Корабът, плаващ под молдовски флаг, е изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след като е отправил призив за помощ, е бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи. Екипажът е бил задържан. Впоследствие срещу него е заведено съдебно дело, като прокуратурата е повдигнала обвинения за митническо престъпление – контрабанда на петролни продукти. Българските граждани се намират в затвор близо до пристанище Триполи, обясняват от Министерството на външните работи.

Институцията е сигнализирана за случая на 3 януари от близки на задържаните българи. Веднага след това българското посолство в Триполи, временно функциониращо в Тунис, връчило нота на посолството на Държавата Либия в Тунис с искане за съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани.

На 17 януари МВнР е установило връзка и провело телефонен разговор със задържаните българи, които заявили, че са в добро здравословно състояние.

Междувременно в координация с посолствата на Италия и Унгария в Триполи, единствените мисии на държави-членки на ЕС, които функционират на място, са предприети всички възможни действия за осигуряването на консулска защита на нашите сънародници. На 17 януари задържаните българи са посетени от консула на Унгария в Триполи, а на 18 януари – от представители на италианското посолство. Потвърдено е, че българските граждани са в добро здравословно състояние и отношението към тях е внимателно.

ООН: Либия е източник на оръжия, наркотици и тероризъм

Връзката между терористите в Либия, Мали и Нигерия става все по-очевидна. Това смята специалната представителка на генералния секретар...

На 21 януари директорът на дирекция "Консулски отношения" в МВнР се срещна с посланика на Държавата Либия в София – Юсеф Зургани. Пред посланик Зургани настоятелно бе поставен въпросът, че българската страна продължава да очаква официална информация от либийските власти за случая със задържаните български граждани в Триполи и отново настоява за тяхното незабавно освобождаване.

Либийският дипломат уверил, че посолството ще предаде това искане в Министерството на външните работи на Държавата Либия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com