Танева: Не приемам, че има лобистки уклон за наредбата за горивото на земеделците

6262
Танева: Не приемам, че има лобистки уклон за наредбата за горивото на земеделците
Снимка: БГНЕС

Наясно съм със становищата на земеделските производители и на асоциациите. Не мога да приема, че има лобистки уклон за приемането на Наредба Н-18. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните, пред БНР във връзка с протеста на земеделските производители, които се противопоставят на нормативното изискване, заложено в наредбата, която ги задължава да монтират нивомери на съдовете за гориво в стопанствата си.

Според нея обаче вероятно е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на мерки за контрол върху риска от контрабандата на гориво. 

Петролната и газова асоциация: Наредбата за горивото на земеделците е срещу контрабандата

Наредбата, която задължава фермерите да поставят измервателни устройства на съдовете за гориво, е правилна стъпка за противодействие на...

"На практика става въпрос за т.нар. "ведомствени бензиностанции", които в по-голямата си част са бензиностанции, които са изградени по времето на т.нар. ТКЗС-та, когато се обработваше земеделската земя под тази форма. След това тези ведомствени бензиностанции станаха обекти, с които земеделските производители зареждаха машинния си парк за дейностите си и техният режим не е приравнен, като изисквания и условия, на които отговарят на т.нар. търговски бензиностанции", обясни министърът.

Тя заяви, че Министерство на финансите предприема всички мерки за ограничаване на контрабандата. "Със сигурност трябва да знаем обаче, че не земеделието и не този сектор е секторът, които провокира контрабандата", поясни министър Танева.

"Факт е, че макар и минимален, съществува риск някои лица да извършват и търговия с горива по тези ведомствени бензиностанции, което може да бъде от контрабанда и да не са заплатени в полза на държавата съответните данъци, мита и акцизи. Това със сигурност са единични случаи”, коментира още министър Танева.

"Може би е трябвало да има едно разграничение по отношение на обемите на вкопаните цистерни на т.нар. ведомствени бензиностанции. До края на август трябва да влезе в сила това изравняване на режима на контрол от страна на държавата, на изисквания за експлоатация на всички обекти, в които се продава гориво", обясни Десислава Танева.

Зърнопроизводители блокират бензиностанции из страната

Зърнопроизводителите излизат на протест в различни краища на страната против наредба, която ги задължава до 31 август да монтират фис...

Монтирането на нивомерите на съдовете за гориво се прави, за да се ограничи контрабандата на гориво. Зърнопроизводителите обаче заявяват, че финансово не могат да си позволят инсталирането на подобни устройства. 

Министърът коментира още, че 82 милиона лева са загубите за българското земеделие от руското ембарго. "44 в млечния сектор, останалите в плодове и зеленчуци – 22, останалите в сектора на месата и преработката", добави тя.

По думите й за тази една година от въвеждането на руското ембарго до края на юни преките сделки, които сме щели да имаме, ако не беше руското ембарго, са на стойност не повече от 10 милиона евро. "Най-доброто решение е тези санкции да отпаднат", заяви Десислава Танева. 

"На 7-ми септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието само на тема мляко и мерки за подкрепа и ние се надяваме, че искането, което имаме още от декември, да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите", обяви земеделският министър.

1,8 млрд. лв. са получили земеделците от субсидии

Над 1,8 млрд. лв. са субсидиите, изплатени на земеделците тази година. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com