Танева: Малинопроизводителите ще получат над 2,1 млн. лв. по схемата за подкрепа

5241
Танева: Малинопроизводителите ще получат над 2,1 млн. лв. по схемата за подкрепа
Снимка: БГНЕС

Mинистърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че за първи път през тази година производителите на малини ще могат да получат подпомагане по Схемата за обвързана подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Танева присъства на отриването на Национално изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните в град Лозница, Област Разград.

По схемата за подпомагане са заявени за подпомагане над 12 хил. дка, за които малинопроизводителите ще получат над 2,1 млн. лв., съобщи БГНЕС.  "Надявам се това да е стимул за тях да увеличат насажденията си", заяви Танева. Тя посочи, че близо 16 000 декара малинови насаждения са заявени за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ в кампанията по директни плащания през 2015 година. По думите й, за Област Разград насажденията с малини представляват близо 10 % от всичките в страната.

Министърът на земеделието и храните припомни, че в предишния програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. малинопроизводителите са кандидатствали с проекти по три мерки – 112, 121 и 141 на обща стойност близо 5 млн. лв.

"Малинопроизводството е много важно, защото то създава заетост, което е най-големия проблем в селските райони. Надявам се, че мерките, които взехме в началото на тази година, за да подобрим условията на работа в сектора, ще дадат резултат", обясни още министър Танева.

От своя страна председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков изрази своята благодарност към министър Танева и екипа й за отпуснатата за първи път държавна помощ в размер на 15 000 лв. за организиране на изложението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com