Такса смет - според площта на имота

8297
Такса смет - според площта на имота
Снимка: БГНЕС

Такса смет, която гражданите и бизнесът плащат на общините, да зависи от площта на имотите. Това е най-вероятният сценарий за промяна на базата за изчисляване на такса смет, която в момента масово се определя според данъчната оценка на имотите, каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков, предаде Стандарт нюз.

Ако таксата се определя от площта на имота, това означава да се повиши за крайните квартали на градовете и да падне за жилищата в центъра. По закон кабинетът трябваше да предложи нова методика за таксата до края на март, която да се основава на изхвърленото количество отпадъци. Това обаче означава сериозно увеличение на сумите, които плащат гражданите, и намаляване на таксите за бизнеса. За изработването на методиката беше сформирана работна група в Министерството на финансите с участието на общините и бизнес организациите. Работата по методиката обаче е затруднена от противоположните становища на участниците в групата. Горанов обясни, че изчисляването на таксата според количеството отпадъци е справедливо, но е трудно да се намери метод, който да удовлетвори и общините, и бизнеса, и да може да се прилага във всички селища.

БСК: Санирането не трябва да вдига такса смет

С приемането на промените в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) в края на 2014 г., до 31 март тази година трябва да бъде разрабо...

Лилков заключи, че и догодина таксата ще се изчислява според данъчната оценка, което ощетява хората с имоти в централните части на градовете, както и фирмите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com