Съвременното българско семейство е тричленно

40768
Съвременното българско семейство е тричленно
Снимка: Thinkstock/Guliver

Съвременното българското семейство масово включва баща, майка и едно дете. Ролята на бабите, дядовците и като цяло намесата на роднините става все по-малка.

Това беше отчетено по време на старта на кампанията  "Да бъдеш Баща". Тя обединява 10 НПО-та и се фокусира върху ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семейството за създаване на семейна среда без насилие и пълноценно развитие на детето. Кампанията ще продължи до септември 2016 г., информира БГНЕС.

Американци осиновиха дете с увреждания от Русе

Американско семейство е осиновило четиригодишно момиченце сфизически увреждания от Русе. Това съобщи директорът на регионалната дирекци...

Семействата, които не са сключили официален брак у нас, са около 30%. Следователно все повече деца се раждат в среда на семейни отношения, които не са официални. Това се потвърждава и от националното представително проучване „Нагласи, практики и бариери пред активното мъжко включване в грижите за децата”, проведено при подготовката на кампанията

Образът на отдаден баща, който се включва все повече във всекидневните грижи за децата, започва да среща доста по-широка обществена подкрепа в сравнение с 30 години, става ясно още от допитването. И майки и бащи заявяват, че все повече ролята на майката не е само ролята на домакинята, а тази на бащата-на носещия пари в семейството.

Готови ли са обаче майките да допуснат бащите на своята традиционно запазена територия на всекидневните грижи за детето и дома?

Около половината от майките (48%) не са съгласни с твърдението, че ежедневните грижи по храненето и хигиената на децата в ранна и в предучилищна възраст са само техни задължения. Тук мнението им съвпада с това на 41% от бащите. Образът на отдадения баща, който се включва в ежедневните грижи за децата и дома, и изразяващ емоциите си дори пред външни хора започва да среща широка обществена подкрепа. Въпреки това, делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи, образованието и здравето на децата е значително по-нисък от този на майките.

Първородните деца са по-пълни

Първородните децаса по-склонни към напълняване в напреднала възраст, установи новозеландско проучване. Изследването е направено от уче...

Семействата са изправени да вървят все повече към партньорски взаимоотношения. Това Това заяви Деян Петров, координатор на кампанията.

Въпреки общественото признание на по-отдадения баща, все още може да се види, че делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи за семейството е значително по-нисък от този на майките. С неголяма изненада бащите се включват повече в спорта и игрите на детето. Осигуряване на прехрана на семейството е част от пречката бащите да се включват в помощта за всекидневните грижи, каза още координаторът на кампанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com