Съмнения за конфликт на интереси при избора на български съдия в ЕСПЧ

17065
Съмнения за конфликт на интереси при избора на български съдия в ЕСПЧ
Снимка: БГНЕС

Служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов попадна в неприятна ситуация. Този път причината е съставът на Комисията по провеждане на избор на български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), предаде БГНЕС.

Със заповед на правосъдния министър, от 29 септември 2014 г., за председател на комисията е определена Галина Захарова, съдия във Върховния касационен съд. Членовете на комисията, която ще препитва 13-те юриста, които се кандидатираха за български съдия в Съда в Страсбург, са още: Ина Лулчева - адвокат по наказателни дела, Мария Митева - съдия в Софийския апелативен съд, доц. Светла Маргаритова - преподавател в Бургаския свободен университет и председател на УС на Фондация "Български адвокати за правата на човека", Димитър Филипов - директор на Дирекция "Права на човека" в Министерството на външните работи, проф. Мариана Карагьозова-Финкова, преподавател по конституционно право в Софийския университет, Йорданка Ангелова - преподавател по английски език, Маргарита Руски - преподавател по френски език, както и Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет.

Присъствието именно на Красимир Кънев може да доведе до опорочаване на конкурса и последващо обжалване на резултатите от страна на загубилите кандидати. Причината - един от участващите в надпреварата - известният правозащитник и адвокат по дела срещу България пред ЕСПЧ Йонко Грозев е сред основателите на БХК през 1995 година и първи ръководител на Правната програма на комитета в продължение на десет години. В случай, че Кънев не си направи самоотвод или участието му в комисията не бъде отменено от правосъдния министър, то конкурентите на Грозев биха могли да атакуват решенията на колективния орган. Евентуалните мотиви биха се изразявали в наличието на конфликт на интереси и/или привилегировано отношение спрямо един от кандидатите от страна на член на Комисията.

Също така, членовете на Комисията по провеждане на избор на български съдия пред ЕСПЧ са определени след изтичането на срока за кандидатстване, т.е. било е известно, че един от основателите на БХК и негов дългогодишен активист е сред участниците в конкурса и ще се наложи да бъде "изпитван" от настоящия председател на Хелзинкския комитет.

Припомняме, че процедурата за избор на съдия в Европейския съд по правата на човека бе стартирана от служебния министър на правосъдието Христо Иванов. Сегашният ни съдия в Страсбург Здравка Калайджиева пожела да напусне поста от 1 март 2015 г. От информацията на правосъдното министерство става ясно, че Иванов се надява избирането на тримата юристи, чиито кандидатури ще бъдат представени пред Европейския съд по правата на човека да стане в рамките на служебния му мандат. Езиковият тест на кандидатите ще се проведе на 7 октомври, а събеседването с допуснатите кандидати - ден по-късно. До 15 декември правителството трябва да се е спряло на трима юристи, избрани от Комисия, назначена от правосъдния министър, които да бъдат представени пред Съвета на Европа. Последната дума ще е именно на Съвета на Европа, който ще избере и новият български съдия.

Осъдиха България за насилие по време на полицейско претърсване

Европейският съд по правата за човека /ЕСПЧ/ осъди България за прекомерно използване на електрошоково оръжие по време на полицейско пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com