Съдът върна Царска Бистрица на държавата

25484
Съдът върна Царска Бистрица на държавата
Снимка: БГНЕС

 

Резиденция "Царска Бистрица" е на държавата. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза трябва да я върнат, реши Софийският окръжен съд.

Освен това двамата трябва да платят по 140 742 лв. обезщетение плюс 80 000 лв. лихви за това, че са ползвали имота без основание 5 г. - от март 2006 до март 2011 г., информира "24 часа".

Сакскобургготски: Не трябва да се обвързват "Кричим" и "Царска Бистрица"

Дворците "Царска Бистрица" и "Кричим" са две различни теми. Проблемът се преекспонира. Това заяви бившият български министър-председате...

Според съда Симеон Втори и сестра му са били добросъвестни владелци. Изхарчили са за ремонти и изографисване на параклиса "Св. Иван Рилски" 168 000 лв., но са получили приходи от входни билети и добив на дървесина.

Освен обезщетения и лихви те дължат и разноски по делото. Трябва да платят общо към 400 000 лв., ако решението влезе в сила.

Държавата води още 3 дела за царските имоти.

В средата на месец декември миналата година адвокатите на държавата внесоха иск за 875 000 лева срещу Симеон и сестра му Мария Луиза Хробок за пропуснати ползи от владеенето на двореца "Царска Бистрица" и прилежащите към него гори.

Симеон Сакскобургготски: Не решават хората, които протестират, а тези, които гласуват

"Аз не си позволявам да осъждам протестите, но не решават хората, които протестират, а тези, които гласуват. Съжалявам, че толкова мног...

Делото за собствеността върху имението и горите започна в края на март 2011 година пред Софийския окръжен съд, разказва Mediapool.bg.

Държавата може да претендира за пропуснати ползи за период след 2006 година, тъй като е изтекла давността за предходните пет години, в които бившият премиер и сестра му са ползвали имота.

 

Симеон с РД в Мадрид

На 16 юни Симеон Сакскобургготски навършва 75 години. Той живя петдесет години в изгнание, повечето от тях в Испания. Там той създа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com