Съдът увеличи присъдата на Ахмед Муса Ахмед

8304
Съдът увеличи присъдата на Ахмед Муса Ахмед
Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието на Ахмед Муса Ахмед, сочен за водеща фигура в проповядването на радикален ислям. Това предаде "Фокус". 

Съдът увеличи наказанието му от една на две години лишаване от свобода. При него имало баланс на отегчаващите спрямо смекчаващите вината обстоятелства. За останалите 10 мюсюлмански духовници апелативния съд в Пловдив остави в сила глобите, наложени на първа инстанция. Те варират от 2 до 3 000 лева. Техните условни присъди са отменени. Решението за тях е окончателно.

В началото на юли ще е ясна присъдата за имамите на втора инстанция

На 1 юли Апелативният съд на Пловдив ще се произнесе относно т.нар. "дело на имамите", което бе разгледано в течение на два дни. Днес...

Единствено Ахмед Муса може да обжалва присъдата пред ВКС. Неговата адвокатка Елвира Панкова обяви, че ще го направи, съобщава "24 часа".

Апелативният съд освободи от наказателна отговорност имамите на Сърница – Саид Мутлу и този на Пазарджик – Абдуллах Салих и увеличи наложените им административни глоби на по четири хиляди лева. За всички останали съдът потвърди наложените наказания от Пазарджишкия окръжен съд, като те са длъжни да платят и по 206 лв разходи по делото.

На съдебното заседание днес дойде и главният мюфтия Мустафа Хаджи с придружаващи го районни мюфтии, според които делото е дискриминационно спрямо мюсюлманите. Защитниците на подсъдимите бяха видимо недоволни от съдебното решение и заявиха, че ще обжалват в Страсбург. Представителят на държавното обвинение прокурор Виктор Янков каза, че ще запознае с мотивите на съда и тепърва ще преценява дали да протестира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com