Съдът отмени забраната на мюсюлманския протест за Куршум джамия

7943
Съдът отмени забраната на мюсюлманския протест за Куршум джамия
Снимка: БГНЕС

Пловдивският административен съд отмени забраната на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов за провеждане на мюсюлмански протест-митинг за Куршум джамия, предаде БГНЕС.

На пътя за Карлово има жандармерия, проверяват се автобусите. Очаква се на митинга в 11 ч. да дойдат мюсюлмани от Кърджали, Асеновград и Велинград. Засега в Карлово е спокойно.

Припомняме, че на 29 юни кметът на Карлово забрани провеждането на протестен митинг в защита на Куршум джамия на 30 юни от група граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Забраната си за митинга кметът д-р Кабаиванов аргументира с опасението, че тази проява ще наруши обществения ред в общината. Той казва още, че Куршум джамия не е джамия, а историческа сграда, паметник на културата. Тя е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила това си предназначение, твърди още той. Град Карлово има богата история през вековете, османският период е част от нея- но малка, затова екип от висококвалифицирани археолози под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова започна разкопки около Куршум джамия. Кметът на Карлово уверява, че всички находки, в това число и останки от мюсюлмански некропол, ще бъдат третирани с нужното уважение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com