Съдът определи Симеон да върне и хижа "Саръгьол”

25549
Съдът определи Симеон да върне и хижа "Саръгьол”
Снимка: БГНЕС

 

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да предадат на държавата ловната хижа “Саръгьол” в Рила, реши Софийският окръжен съд.

Това е втори имот, който бившият премиер и сестра му губят само за седмица. Миналата събота Софийският окръжен съд върна на държавата и двореца “Царска Бистрица”.

Не дадоха двореца „Кричим” на Симеон II, остава на държавата

Върховният касационен съд (ВКС) остави без уважение молбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза за отмяна на влязло в си...

Основният извод в решението е, че хижата е изградена върху държавен терен и собственикът на земята придобива и сградата. Съдът е отхвърлил предявените от държавата в лицето на регионалното министерство искове срещу Симеон и Мария-Луиза да платят обезщетение, защото са ползвали имота без правно основание от 30 май 2006 до 30 май 2011 г., информира "24 часа". 

Исковете са били в размер на по 15 000 лв. срещу всеки от тях. Магистратите са приели, че те са получили имота от държавата по силата на заповед на областния управител на Софийска област и не дължат обезщетение за ползването му без основание. За да отхвърли исковете, съдът се е позовал и на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Също така е отхвърлена претенцията на Симеон Втори и сестра му да задържат хижата до заплащане на направените в нея подобрения.

Тъй като те са недобросъвестни владелци, законът не им предоставя право на задържане до заплащане на направените подобрения”, се казва в решението. То е от 28 август и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

Хижата “Сарьгьол” е един от трите имота на Симеон, за които държавата води дела в окръжния съд. Останалите са резиденцията “Ситняково” и “Царска Бистрица”. Има и дело за 66 гори в община Самоков.

Симеон Сакскобургготски: Не решават хората, които протестират, а тези, които гласуват

"Аз не си позволявам да осъждам протестите, но не решават хората, които протестират, а тези, които гласуват. Съжалявам, че толкова мног...

Симеон получава имотите през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а тогавашният областен управител, който после става депутат от партията на Симеон - Олимпи Кътев, ги деактува.

“Саръгьол” има централна сграда с 14 стаи, кухня и столова - общо 454 кв. м. Другата сграда е от 142 кв.м, конюшня и караулно помещение, построени върху обща площ от 2597 кв. м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...