Световният мир и разбирателство настъпват днес в София

14437
Световният мир и разбирателство настъпват днес в София

Днес,  16 септември  през София ще премине единственият в света Пробег за мир, свързван с пренасяне и предаване на факела, символ на световната хармония.  

Пробегът стартира през февруари в Португалия и се очаква да финишира на 8 октомври в Белград след като измине 24 000 км и посети 49 страни на Стария континент.

Албена Денкова: Всичко българско ми липсва

Албена Денкова е една от най-ярките звезди на спортния ни небосклон. Различна, усмихната и неповторима, световната шампионка по фигурно...

Факелът влезе в България на 12 септември. Огънят идва от Румъния през Русе и в продължение на пет дни ще дефилира през Русе, Бяла, Велико Търново, Горна Оряховица, Велико Търново, Севлиево, Ловеч, Плевен, Правец, Ботевград, София, Пазарджик, Пловдив, Първомай, Димитровград, Хасково и ГКПП Капитан Андреево ще бъде предаден в Турция на 17 септември.
Целта на Пробега е чрез спорт да насърчи приятелството и мира между народите по света. Мотото на тази инициатава е: „Мирът започва от мен!”

Факлоносци по света са били папа Йоан Павел ІІ, Майка Тереза, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Карл Люис, Мохамед Али, Албена Денкова, Илияна Раева и много, много други всепризнати планетарни личности.
В София международният отбор на Пробега за мир ще посети 5 централни училища и ще сподели с учениците идеята, че има много повече неща, които ни обединяват като хора, от колкото ни разделят, и че всеки е отговорен за изграждането на свят изпълнен с мир, разбирателство и хармония.

График на церемониите в София:
127 СОУ “Иван Николаевич Денкоглу” - 8:30 ч. 

6 ОУ „Граф Николай Игнатиев”  - 9:10 ч.

7 СОУ „Свети Седмочисленици” - 9:45 ч.

133 СОУ „А.С. Пушкин” - 10:20 ч.

38 ОУ „Васил Априлов” – 11:00 ч.

На церемонията в 133 СОУ ще бъде прочетен и поздравление и приветствие към участниците в Пробега от президента Плевнелиев, с което той изразява съпричастността на България към каузата за световен мир.

Пробегът се организира от международна мрежа от доброволци.

Плевнелиев: Позицията на Кристалина Георгиева е огромен успех за България

Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори...

Пробегът за мир е създаден през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Този дух, с който е пропит Пробегът, докосва сърцата на всички участници в него.

Шри Чинмой е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com