Световен ден за борба срещу детския труд

52040
Световен ден за борба срещу детския труд
Снимка: Getty Images / Guliver

През 2002 г. Международната организация по труда (МОТ) обяви 12 юни за Световен ден срещу детския труд, като платформа за подчертаване значимостта на световния проблем с детския труд и за съсредоточаване на вниманието към глобални действия за неговото премахване.

Идеята на този ден е да се привлече вниманието на световната общественост към движението за забрана на детския труд и към ратификацията на конвенциите за забрана на някои форми на детски труд и за минималната възраст, на която децата могат да работят. Всяка година Световният ден срещу детския труд, свързва правителствата, организациите на работодателите и работниците, гражданското общество и други – като училищата и медиите, в кампания срещу детския труд, чрез подкрепа и солидарност.

Международен ден на Земята

На 22 април над половин милиард души честват деня на Земята. За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канад...

По цял свят се използва трудът на деца, а техният брой е над 165 милиона, на възраст от 5 до 14 години. Статистиката е обработена от Международната организация на труда (МОТ), въз основа на информация и данни, събрани от ЮНЕСКО. Докладът обобщава ситуацията в 34 държави. Най-много работещи деца са регистрирани в страните от Азия и Тихоокеанския регион, както и в Африка южно от Сахара.

От 1992 година Международната организация по труда изпълнява една дългосрочна и широкомащабна програма за изкореняване на детския труд в света. МОТ приема за дете, човек, който не е навършил 18 години. Под детски труд се има предвид труд, положен от човек, който не е навършил 18 години. Когато МОТ говори за пълно изкореняване на детския труд, то се има предвид детския труд в отрицателен смисъл. Визира се такъв вид икономическа експлоатация на дете (без значение на нейната форма), която го поставя в опасност, уврежда здравето му, намалява шансовете му за достойно развитие и съществуване, за достоен бъдещ живот, която намалява възможностите му за получаване на адекватно образование или го поставя в каквато и да е зависимост. Детския труд в отрицателен смисъл обхваща също използването на деца в нерегламентирани и престъпни дейности – производство, разпространение и трафик на наркотици, порнография, сексуална експлоатация на деца, включително трафик на деца с цел икономическа експлоатация, използване на деца за просия, въвличане на деца в извършване на престъпления.

Ситуацията в Р България

Правният режим на полагането на труд от непълнолетни и по изключение от малолетни лица е установен и регламентиран в Кодекса на труда (КТ), Закона за закрила на детето, Наредба №4 от 1999 г. за работите, които са забранени за лица от 15 до 18 годишна възраст и Наредба №6 за работата на лицата, ненавършили18-годишна възраст.

Закона на закрила на детето защитава и гарантира основните права на децата във всички сфери на обществения живот съобразно възрастта, социалния статус, физическото, здравословно и психическо състояние, като осигурява на всички подходяща икономическа, социална и културна среда, свобода на възгледите и сигурност.

Световен ден за борба с Паркинсон

На 11 април ежегодно се отбелязва Световният ден за борба с Паркинсон. Тази година тежко болните пациенти с Паркинсон в България вече ...

В Кодекса на труда се поставя акцент, върху закрилата на непълнолетните.

Минимална възраст за приемане на работа е 16 години. Забранява се приемането на работа на лица, ненавършили 16 години. По изключение могат да се приемат на работа и лица от 15 до 16 години за извършване на работи, които са леки и не са опасни или вредни за здравето и за правилното им физическо, умствено и нравствено развитие и чието изпълнение не би било пречка за редовно посещение на училище или за участие в програми за професионално ориентиране или обучение. В цирковете могат да се приемат момичета, навършили 14 години, и момчета, навършили 13 години, а за участие в снимане на филми, подготовка и изнасяне на театрални и други представления могат да се привличат и лица, ненавършили 15 години, при облекчени условия и в съответствие с изискванията за правилното им физическо, умствено и нравствено развитие.

Приемане на работа на лица, ненавършили 16 години, се осъществява само след обстоен медицински преглед и медицинско заключение, че са годни да извършват съответната работа и тя няма да увреди здравето и да попречи на правилното им физическо и умствено развитие. Лицата, ненавършили 16 години, се приемат на работа с разрешение на инспекцията по труда, което се издава за всеки отделен случай. Изключва се приемане на лица от 16 до 18 години на работи, които са тежки, опасни или вредни за здравето и за правилното им физическо, умствено и нравствено развитие. За непълнолетните лица е забранена работа, която е: извън техните физически или психически възможности; свързана с излагане на вредно физично, биологично или химично въздействие, особено с токсични агенти, канцерогени, агенти, причиняващи наследствено генетично или вътреутробно увреждане; свързана с вредности, които по какъвто и да е друг начин оказват постоянно неблагоприятно въздействие върху здравето; в условия на радиация; при изключително ниски или високи температури, шум или вибрации; свързана с риск от трудови злополуки, за които се предполага, че не могат да бъдат осъзнати или избегнати от непълнолетния поради неговата физическа или психическа незрялост.

За нарушението на нормите в Кодекса на труда е предвидена административно- наказателна отговорност. Едновременно с това наемането на работа на непълнолетни лица без дадено предварително разрешение от Инспекцията по труда е криминализирано. Наказателна отговорност носи работодател, който е наел непълнолетен без разрешение от Инспекцията по труда. Предвидените санкции са парични глоби, а при повторни нарушения и затвор.

В Наредба № 4 от 1999 г. са изброени работите и отраслите, където е недопустимо полагането на труд от непълнолетни, а Наредба № 6 регламентира условията и реда за даване на разрешения за работа на деца, ненавършили 18 години.

Синя светлина за децата с аутизъм

Втори април е обявен за Световен ден за информираност за аутизма от ООН през 2008 година и България за пета поредна година ще го отбеле...

Разрешението за работа се издава от Инспекцията по труда при наличие на пакет от документи, които включват: писмено искане от работодателя, медицинско заключение /за деца от 15-18г. от лекарско консултативна комисия към диагностично консултативните центрове за доболнична медицинска помощ или съответната лекарска практика, чийто член е неговия личен лекар; за 15 – 16 г. годишните заключението трябва да удостоверява, че те са на години, да извършват конкретната работа и, че тя няма да увреди тяхното здраве и да попречи на тяхното физическо развитие; над 16 години – че са годни да извършват съответната работа; под 15 години – от ЛКК към детските отделения на МБАЛ след обстоен медицински преглед/; копие от акт за раждане /лична карта; копие от молбата за работа на детето; длъжностна характеристика или кратко описание на работата; за непълнолетните под 16 години писмено съгласие от техните родители за започване на работа.
При наличие на всички изброени по-горе документи е възможно издаването на разрешително. Не всяко искане за разрешение се удовлетворява. Във връзка с даваното разрешение, инспекторите по труда, могат да извършат проверка на условията на труд, при които ще работят непълнолетните. В определени случаи инспекторите по труда провеждат лични срещи с децата и работодателите, като им се разясняват основните права и изисквания във връзка с наемането на деца на работа.

За нарушения по отношение на труда на непълнолетните са предвидени санкции. Наемането на работа на непълнолетни лица без дадено предварително разрешение от Инспекцията по труда е криминализирано. Наказателна отговорност носи работодателя, който е наел непълнолетен без разрешение от Инспекцията по труда. Предвидените санкции са парични глоби, а при повторни нарушения и затвор.

Най-уязвими за целите на трудовата експлоатация (просия и джебчийство) са децата на възраст от 6 до 13 години, а за целите на сексуалната експлоатация от 13 до 18 годишна възраст. През 2011 г. Държавната агенция за закрила на детето е работила по 47 случаи съгласно Координационния механизъм за рефериране и обгрижване на непридружени деца и деца-жертви на трафик, завръщащи се от чужбина. 36 момичета и 11 момчета са станали жертва на явлението трафик на хора с цел трудова или сексуална експлоатация. Случаите с деца са от следните държави: Испания – 10, Австрия – 7, Гърция – 7, Германия – 7, Англия -5, Швеция - 3, Чехия – 2, Холандия – 2, България- 4. Децата са били въвлечени в:

  • извършване на джебчийски кражби – 22;
  • просия – 6
  • непридружени – 10
  • неглижирани – 4
  • трафик на бебета – 2;
  • сексуална експлоатация – 3

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com