Сухопътните войски се гордеят с намаление на нарушенията

7214
Сухопътните войски се гордеят с намаление на нарушенията
Снимка: БГНЕС

Нарушенията в Сухопътни войски са с около 10% по-малко и основно са пътно-транспортни произшествия извън работно време. Това каза пред БГНЕС командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев.

"Нарушения, свързани с армейския живот и свързани с изпълнение на функционалните задължения, са намалели с около 20%", заяви командирът на най-големия вид въоръжени сили в нашата армия. В отчета на сухопътни войски за изминалата година е посочено, че те са изпълнили всички видове планирани подготовки. "Способностите са запазени, даже някои и надградени. Така че СВ са готови да изпълняват функционалните си задължения по трите мисии", каза генералът.

Нивото на бойна подготовка се е повишило с провеждане на много повече учения и занятия, повишила се е и индивидуалната подготовка на кандидатите за военни в пехотата. По-високи са били и критериите за новоприетите през 2014 г. войници. През 2013 г. в редиците на сухопътни войски са приети 360 войника, а в началото на 2014 г. те са 365. Към момента в мисии и операции зад граница от състава на СВ участват около 115 военнослужещи.

В доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г. е посочено, че основните проблеми при подготовката и изпълнението на задачите и мисиите от формированията на Сухопътни войски се дължат на недостатъчното финансиране и влошеното състояние на въоръжението и техниката. За оборудването за Сухопътни войски е най-необходимо да бъде купена бойна машина на пехотата, каза командирът им. "Ние сме разработили проект, всичко е прието от всички видове съвети в МО", заяви ген. Боцев. Следващата стъпка е проектът за бойна машина на пехотата да се внесе в Министерски съвет, а след това да бъде одобрен и от Народното събрание.

През изминалата година по плана за развитие на въоръжените сили до 2014 г. в Сухопътни войски трансформацията на бригада "Специални сили" в полк беше отменено и формированието запази статута си. Очаква се новият план за развитие на въоръжените ни сили до 2020 г. Съществуват мнения, според които Силите за специални операции трябва да бъдат извадени от състава на Сухопътни войски /СВ/ и да станат отделно звено със свое командване.

Командването на СВ е предложило командосите да останат към тях. "За специалните сили нашето предложение е да си останат бригада, като Алпийският батальон се изведе като отделно военно формирование", каза генерал-майор Боцев. Днес батальонът е на подчинение на 68-ма бригада "Специални сили", Пловдив и е разположен в Смолян. Според командването на СВ той трябва да е отделно формирование, тъй като задачите му са специфични, не са съвместими със специалните сили и не могат да се използват напълно способностите му . "Нашето предложение е Алпийския батальон да е на пряко подчинено на СВ, а бригадата "Специални сили" според нас трябва да остане в рамките на сухопътни войски и да остане бригада", каза ген. Боцев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com