Студенти от Богословския факултет обвиниха МОН в пропаганда на източна религия

8948
Студенти от Богословския факултет обвиниха МОН в пропаганда на източна религия

Трийсет студенти от Богословския факултет на Софийския университет изпратиха отворено писмо до министъра на образованието проф. Тодор Танев, в което се обявиха против текстове за йога, включени в тазгодишната матура по литература, която се проведе на 20 май, предаде БНР.

Според студентите над 50 хиляди зрелостници са били принудени да четат вид религиозна източна пропаганда.

Танев доволен: Тези матури бяха най-успешните

Току-що приключилите матури са най-успешните досега, заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той коме...

Цели 13 въпроса в текста са посветени на йогата и то след като преди това на учениците са били раздадени два текста с много добро подробно разяснение на това религиозно учение, се казва в писмото.

"При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване МОН избра за пропагандира сред зрелостниците едно чуждо на зрелостниците едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение. Това всичко се случва на фона на категоричния отказ на министерството да въведе вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква", пише още в писмото.

Експертът в „Отворено общество“ Илко Йорданов коментира, че не вижда основания за това да бъде критикувано Министерството на образованието, че осъществява религиозна пропаганда.

"Когато внимателно се вгледаме в текста ние виждаме, че в него са изложени различни ценности, които бих нарекъл универсални и важни за развитието на всеки млад човек. Бих казал ценности, които са ключови за всяко модерно общество. Дори намирам, че включването на подобни ценностно ориентирани текстове, които проблематизират древната идея на човечеството за хармонично развитие на тялото и духа е много добра", заяви той.

Министър Танев се закле, че темата за матурите е изтеглена пред него

„Моето сърце или моите вени са тук и не ви интересува как аз реагирам, но трябва да ви интересува как реагират родителите и децат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com