Студено течение е причината за смъртта на митрополит Кирил, казва софийски духовник

20513
Студено течение е причината за смъртта на митрополит Кирил, казва софийски духовник

Митрополит Кирил е починал от хипотермия. Той се е гмурнал на голяма дълбочина и е попаднал на студено течение, което се е оказало фатално, твърди епископ Тихон, председател на катедралния храм „Александър Невски”.

Вчера разследващите смъртта на митрополита заявиха, че няма данни за насилствена смърт. Това стана след аутопсията на тялото на покойника.

Варненският митрополит Кирил е намерен удавен

Варненският митрополит Кирил, който беше един от кандидатите за патриарх на България, се е удавил. Това съобщи Българското народно ради...

Учудихме се много на случилото се вчера, защото той бе добър плувец. Но ние, хората, винаги надценяваме себе си. Истината е, че като попадне на такова студено течение човек, мускулите му се вцепеняват и нито може да диша, нито да се движи”, коментира епископ Тихон пред bTV.

Той определи покойния митрополит като „силно обичан и мразен” човек. „Произношението му беше доста неясно, но пък беше с ясни изказвания. По-добре е да си спомняме за него не за прескъпия му автомобил, който между другото не е нищо особено, а с грижите за младите наркомани в епархията му”, каза още Тихон.

Свещеникът поясни, че днес предстои избиране на временен наместник на Варненската и Великопреславска епархия. Той трябва да подготви избори на митрополит в тримесечен срок. „Тогава клирът ще избере двама епископи от една листа, съставена непосредствено преди избора. Те ще бъдат представени на Светия синод и ще има канонически избор – от тези двама”, допълни Тихон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com