Студ, дъжд и градушки преди Великден

17440
Студ, дъжд и градушки преди Великден
Снимка: БГНЕС

Най-много валежи за последните шест часа, до 15:00 часа, са паднали в Благоевград – 10 литра на квадратен метър и в Сандански – 7 литра на квадратен метър, съобщиха пред БГНЕС от НИМХ.

В Северозападна България валежите също бяха обилни, в Монтана и Кнежа паднаха 5 литра на квадратен метър. Постепенно валежите в северозападния регион спряха. Очаква се през нощта преваляванията да продължат да спират, като ще превалява само в отделни райони.

Най-студено днес е в Драгоман. Термометрите там отчетоха едва 5 градуса. В София и Кюстендил също е студено, към 15 часа живакът достигна 8 градуса над нулата. В Сандански е сравнително по-топло – 10 градуса. 16 градуса ранния следобед е в Добрич, в Бургас термометрите скочиха до 19 градуса.

Четири градушки в Кирковско, Кърджалийско, унищожиха напълно зеленчуковия разсад, в момента вали обилен дъжд и вятърът е много силен.

Първите ледени зърна се изсипаха снощи, а днес до ранния следобед още три градушки удариха крайграничното село Лозенградци. Електрозахранването прекъсваше и снощи, днес докъм 14 ч. бяхме без ток, сринаха се и мобилните връзки, алармираха местни жители. Последното българско село, което е до самата граница с Гърция при Маказа, е било буквално откъснато от света.

Вече е възстановено електрозахранването, имаме интернет и телефони, но връзките често прекъсват и продължава да вали, казаха жители на Лозенградци. Река Върбица е повишила критично нивото си, активирани са свлачища.

Обилните валежи през последните дни наложиха контролирано изпускане на водни количества от язовир "Кърджали", днес ситуацията е овладяна. Началникът на язовирния район Иван Делчев заяви, че снощи е бил върхът на високата вълна, заради което е започнало и изпускането на водата. "Притокът снощи беше от 670 кубика в секунда, а разходът – 720 кубика, оставаше малко свободен обем. Задействахме основните изпускатели и в момента е постигнат баланс – 400 кубика в секунда приток, разходът също е толкова", посочи Делчев.

Заради обилния дъжд в района на Казанлък, започна и контролираното изпускане на язовир Копринка край Казанлък, който е пълен почти на 100% от обема си и има опасност от преливане. От общината предупредиха жителите в района и по поречието на река Тунджа, че е възможно да бъдат затворени пътищата, заради заливането им от реката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com