Строители спират работа заради дълг на държавата от 1 млрд. лв.

19855
Строители спират работа заради дълг на държавата от 1 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Отказът на държавата и общините да се разплатят със строителните фирми, работещи по европроекти, ги обрича на фалит. За това предупредиха от Камарата на строителите. Поради тази причина в края на седмицата браншовата организация препоръча на своите членове да спрат работа, докато не бъде възстановено финансирането. В същото време от Асоциацията на консултантите по европроекти предупредиха, че ако строителите откажат да изпълняват договорите си, има опасност въобще да не получат парите си, предаде БНТ.

Близо 1 млрд. лева е дългът към строителите. На тях не се плаща не само по спрените от Брюксел оперативни програми “Околна среда” и “Регионално развитие”, но и по “Транспорт” и по Земеделие”, заявиха от Камарата на строителите.  От браншовата асоциация предупредиха, че има реална опасност от затваряне на десетки фирми и нова вълна от безработица.

КСБ: Строителите да спрат работа до възстановяване на финансирането

Във връзка с огромните задължения на държавата и общините към строителните фирми, изпълняващи проекти по оперативните програми, по ре...

"Зад тези проекти стоят десетки фирми. Има малки фирми, за които 10 или 20 хиляди лева неразплатени навреме са фатални. Така, че реална опасност от фалити има и оставане на улицата на десетки, стотици и хиляди хора – може би", заяви Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите.

Според браншовата камара единствения начин фирмите да не фалират е да спрат работа, докато не получат парите си.

"Ние нямаме договор с Брюксел, ние имаме договори с общините и с държавата, така че откъде ще ги вземе парите възложителя си е негов проблем", заяви Глосов.

От Асоциацията на консултантите по европроекти предупредиха, че подобна мярка може да лиши строителите от средства.

Строителните работници блокираха пътя София – Варна безсрочно

Около 200 строители от "Автомагистрали - Черно море" блокираха пътя София – Варна край Шумен с намерение да не го освободят, до...

"Ако едностранно строителните фирми решат да спрат изпълнението, те ще търпят страхотни санкции от страна на възложителя и Закона за обществените поръчки", заяви Кристина Цветанска, председател на Асоциацията на консултантите по европроекти.

За да се избегнат заложените в договорите им неустойки, фирмите трябва да сключат с възложителите, протокол, който признава и заплаща, извършеното до момента, съветват от Камарата на строителите. От Асоциацията по верпроекти предупредиха още, че ако се спре строителството, а по-късно се възстанови, ще бъде изтълкувано от Брюксел, като промяна в договора и ще последва ново спиране на парите.

И двете браншони организации призоваха държавата спешно да се разплати със строителните фирми, за да не останат градовете разкопани, а ремонтите по пътищата недовършени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com