Стотици отдадоха почит на загиналите в Априлското въстание

5511
Стотици отдадоха почит на загиналите в Априлското въстание
Снимка: БГНЕС

139-ата годишнина от Априлското въстание бе отбелязана днес в историческата местност Оборище.

Там от 10 до 14 април 1876 г. са се събрали 68 представители от 58 комитета – Великото Народно събрание, за да вземат решение на 14 април 1876 г. за обявяване на Априлското въстание.

Стотици хора се стекоха към закътаната под вековни буки местност, за да сведат глави в почит на апостолите и участниците във Великото Народно събрание, съобщава БГНЕС. Слово прочете председателят на парламента Цецка Цачев, която каза, че тук с първите решения са начертани европейските контури на България.

Наградата на сдружението на възрожденските градове бе връчена тази година на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той дари паричната еквивалентност на наградата на ОУ "Марин Дринов" в Панагюрище.

"Изминаха 139 години от оня исторически миг, в който един малък народ влезе в Пантеона на европейското величие, а името на Копривщица завинаги остана вплетено в темела на националното ни достойнство", заяви Цачева на събитието.

Тя определи Копривщица като дом на нашата българска душевност и отбеляза, че едва ли има исторически факт, свързан с обявяването и кървавата история на Априлското въстание, който колективната памет на копривщенци да не е съхранил и възкресил. Тази почит по думите й е пропила живота на много родолюбиви копривщенци, обвързали съдбата си с добруването на Отечеството.

Априлското въстание е провал на разделението

Учили са ни, че Априлското въстание, което честваме днес, е връх в националноосвободителното ни движение. Учили са ни да се радваме на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com