Стотици общини, бизнеси, институции и медии подкрепиха Часа на Земята в България

3161
Стотици общини, бизнеси, институции и медии подкрепиха Часа на Земята в България

Над 7000 града в 172 държави се включиха в Часа на Земята 2015. В България инициативата беше подкрепена от стотици общини, бизнеси, институции и медии. Кампанията на WWF за опазването на реките – фокус на Часа на Земята за България тази година, събра над 10 000 подписа.

За девета поредна година, в последната събота на март, от 20,30 ч. до 21 30 ч. милиони хора по света изключиха осветлението си и отделиха време за природозащитни послания и инициативи. Символично бяха притъмнени светлините на много знакови сгради като операта в Сидни, Айфеловата кула, Тадж махал, Кремъл, Бранденбургската врата, Биг Бен, Емпайър стейт билдинг и много други. В София бяха загасени светлините на сградите на Народното събрание, Президентството, на Националния музеен комплекс, катедралата Александър Невски, Руската църква, Народен театър, БНБ, Министерски съвет и отделни министерства.

Земята няма нужда от час, а от цял живот

И какво като изгасихте лампите за 1 час събота вечер? Милиони хора по целия свят се радват всяка година като виждат как градът им, бар...

Опазването на реките беше акцентът в България за Часа на Земята тази година. WWF организира през целия март прожекции и дискусии за реките в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Берковица, където събра представители на сдружения на рибари и групи за водни спортове, с които природозащитната организация обединява усилия за качествено и прозрачно управление на реките.

Над 1000 души участваха в традиционното посрещане на Часа на Земята пред Народния театър в София, където изрисуваха със светлини на цялата площ пред театъра силуета на критично застрашен дунавски вид – моруна и се наслаждаваха на представлението на клубове за огнени изкуства.

В Гоце Делчев общината се присъедини към тазгодишната инициатива с почистването на коритото на река Градска и с изключването на осветлението на паметници и сгради в центъра града.

В Дупница общината организира образователна беседа за опазването на реките във всички училища на територията общината, а в 20,30 ч. пред сградата на общината бяха пуснати десетки летящи фенери.

Акцентът в "Часът на земята" тази година е опазването на реките

Традиционно на 28-и март гасим осветлението за един час, от 20.30 до 21.30 часа, в рамките на кампанията "Часът на земята". Осветлени...

В Несебър бяха организирани детски изложби, почиствания и открити уроци за природозащита.

В Свищов, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Разград освен гасенето на сградите на институции имаше спортни прояви, огнено шоу, музика на живо и кампанийни прояви в подкрепа местни природозащитни акции.

„Над 10 000 души подкрепиха подписката ни за опазване на реките, в която идентифицираме 7 основни проблема: масово, незаконно изсичане на крайречни гори; изграждане на нефункциониращи рибни проходи; препречване на реките и спиране на миграцията на речните обитатели; безогледното изкопаване на инертни материали от реките; канализирането им; пресушаването на реките; унищожаването на дунавските есетри. И предложихме на обществеността и институциите начини за дългосрочното им решаване“, допълва Иван Христов, ръководител на програма „Води“ на WWF.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com