Стотици граждани поискаха оставката на Рашидов

11615
Стотици граждани поискаха оставката на Рашидов
Снимка: БГНЕС

На протест пред сградата на Министерство на културата стотици граждани, културни дейци и общественици поискаха оставката на Вежди Рашидов. С бурни скандирания "оставка" и освирквания започна протестът "#ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!"

Председателят на ЕНП и един от лидерите на коалиция "Десните" Мария Капон дойде, за да раздаде столевки с надпис "Pay with me" с лика на Рашидов. С банкнотите хората символично си залепваха устите, така както преди дни Рашидов каза, че ще даде 100 лева на тенора Георги Петров от хор "Йоан Кукузел", за да не пее. Според Капон единственото извинение за стореното от Рашидов в страни като тази, в която е изложено Тракийското златно съкровище, е оставка, съобщава БГНЕС.

Сред протестиращите бе и носителката на ИКАР за водеща женска роля Ана Вълчанова. Тя заяви пред БГНЕС, че Вежди Рашидов не може да я представлява и че той е на ниво по-ниско от това на културата. Като най-скандално тя определи това, че един човек е бил уволнен заради това, че изразил личното си мнение във Фейсбук. Според актрисата това дава ясен знак, че всички останали трябва да внимават какво говорят и точно за това този човек не може да бъде министър на културата.

Поводът за недоволството стана арогантното поведение на министъра, който обвини уволнения от хор "Йоан Кукузел" тенор Георги Петров, че омаловажава постиженията на държавата заради изложбата на тракийски съкровища в Лувъра. Петров поиска хонорар за представлението на хора в Париж, което изкара министъра извън контрол. "Ще му дадеме 100 лв., за да се успокои и да не пее, ако може. 50 лв. ще ги дам от моя джоб", заяви скандалният министър. Освен това обвини в "свинщина" всички, които критикуват мащабната изложба. Във "Фейсбук" е публикувана и снимка от плаката на Нотр Дам, обявяващ гостуването на българския хор. На него се вижда, че билетите са били по 12 евро и по 20 евро, а според хвалби на кабинета в катедралата е имало 1200 зрители.

По-рано днес от екипа на Рашидов пуснаха писмено извинение за думите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com