Стопаните, засегнати от "син език", са получили обезщетенията си

8882
Стопаните, засегнати от "син език", са получили обезщетенията си
Снимка: БГНЕС

Стопаните, които са загубили животните си заради болестта „син език", вече са получили обезщетенията си. Единични са случаите на неподадени документи заради липса на екарисажна бележка, но и тези животновъди могат да кандидатстват за парична помощ, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в Бургас, предаде Фокус.

"При тях има допълнителни начини за доказване на тази загуба. Тя е със заявление от ветеринарния лекар, който обслужва стопанството, заедно с кмета на населеното място там, където са пристъпвали към загробване на такива животни, ако евентуално екарисажната кола не е дошла, така че призоваваме всички да си подадат заявленията заедно с бележките от ветеринарния лекар и кметството за обезщетения", поясни министърът.

Подготвят масова ваксинация срещу "син език"

Подготвя се поголовна ваксинация на дребните и едрите преживни домашни животни в Ямболска област срещу болестта "син език", съобщи пред...

Той подчерта пред БНР, че ваксинацията на животните срещу „син език" е крайно необходима. Тя трябва да бъде направена през пролетта, за да не се повтори ситуацията от миналата година. В момента Агенцията по безопасност на храните е спряла процедурата за доставка на ваксината заради жалба до Комисията за защита на конкуренцията. По казуса се очаква решение на Върховния административен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com