Столтенберг: НАТО ще има свой контролен пункт в България

18026
Столтенберг: НАТО ще има свой контролен пункт в България
Снимка: Getty Images/Guliver

През следващата седмица НАТО ще вземе решение за създаване на командни и контролни звена в страните от Прибалтика, Полша, Румъния и България. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде БГНЕС.

"Очаквам външните министри да вземат за изграждането на подразделения за интеграцията на силите на НАТО. Тези елементи за командване и контрол ще бъдат разположени в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България", каза Столтенберг.

Според него "те ще бъдат връзката между националната армия и силите на НАТО за провеждане на учения, което ще ги направи още по-подготвени".

През 2014 г. самолетите на НАТО са били вдигани под тревога 400 пъти, за да прихванат руски бойни самолети, заяви Столтенберг. "Самолети на НАТО са прихващали руски самолети над 400 пъти. Над 150 прихващания са били извършени от мисията по въздушно патрулиране над Балтика", каза Столтенберг, представяйки ежегодния доклад за дейността на НАТО.

Междувременно военният министър Николай Ненчев заяви от парламентарната трибуна, че въпросът за изграждане на военна база на НАТО в Шабла никога не е стоял.

Ненчев каза, че НАТО не е искало никога да се изгради такава база. Всъщност се обмисляло създаване на организационен център на алианса, но не и на база. Местоположението на този център пък се очаквало да е в района на София.

От отговора на министъра стана ясно, че на среща на НАТО в Уелс през септември м.г. е било решено по принцип да се увеличи сигурността в региона със създаване на структури на алианса. Никога обаче не е бил поставян въпросът за изграждане на натовска база в Шабла.

Сидеров: Почваме кампания срещу готвената в Шабла база на НАТО

"Атака" ще започне кампания срещу изграждането на американска база край Шабла, която е и база на НАТО по думите на лидера на партията В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com