Столипиново - разпределителен пункт за имигранти

26464
Столипиново - разпределителен пункт за имигранти
Снимка: БГНЕС

Недобрият контрол на границата с Турция по отношение на бежанците и имигрантите отдавна се превърна в критика особено на националистическите партии към сегашното управление. В парламента депутатът от „Атака” Десислав Чуколов дори посочи, че Турция има организирана политика по въпроса – допуска трафиканти, които да прехвърлят групи имигранти през границата, като турската гранична полиция им оказва мълчаливо съдействие.

Дали това е така остава отворен въпрос, но разследване на Нова телевизия показва, че в България всъщност има „разпределителна гара” за нелегално вкарани на наша територия имигранти – ромският квартал „Столипиново”. Там арабите се сливат с ромите и стават много трудно откриваеми – защото дори за жителите на „Столипиново” е трудно да кажат колко точно хора има в квартала.

До дни настаняват бежанците, които ще посрещнат снега на палатки

До края на седмицата 350-те бежанци, които се очаква да посрещнат първия сняг на палатки в Харманли, се очаква да бъдат настанени под п...

Преди няколко дни в блок на улица “Крайречна“ са открити 19 сирийци. Всички те са били натъпкани в апартамент, в който днес няма никой. Тези хора са отведени в София, в бежански лагер, разказват местните. И добавят, че трафикантите искат до 20 хил. евро на имигрант, за да го прехвърлят от Сирия в Западна Европа.

"Смятам, че в „Столипиново” срещу пари всичко може да се направи. Не 19, а 9000 хиляди човека могат да открият там. Влизат и се смесват сред местното население и стават много трудно откриваеми, ако няма отвътре човек, който да сигнализира за тяхното присъствие", коментира Малек Насер, председател на сирийската общност в Пловдив.

"Това, което знам, го знам от хора, които съм срещнал като бежанци. Сумите варират от 1500 до 15 хиляди евро, зависи от коя точка в Турция ги поемат и какви са обещанията към тях, до коя точка ще ги изпратят. Обаче в повечето случаи, по-голяма част от тези хора биват излъгани. Контрабандистите им вземат парите, карат ги до границата и ги зарязват. В най-добрия случай до някой град", допълни д-р Насер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com