Столичната "Топлофикация" готова да продаде вземанията си в КТБ

19526
Столичната "Топлофикация" готова да продаде вземанията си в КТБ
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет упълномощи ръководството на "Топлофикация София" да продаде вземанията си към Корпоративна търговска банка на лица, които имат дълг към банката.

За три години без лихва длъжниците на банката ще могат да върнат парите на столичното дружество, обясни Орлин Алексиев - председател на Финансовата комисия. Той добави, че дружеството има 93 млн. лв. депозит в банката, чийто лиценз беше отнет днес.

От Топлофикация успокояват софиянци, че няма да страдат с "топлото" заради КТБ

Няма риск от проблеми с парното и топлата вода през зимата в София заради депозитите за близо 100 млн. лева, които "Топлофикация София"...

"Това означава на практика тези пари, които "Топлофикация" има блокирани в КТБ, да бъдат цесирани с такива, които имат задължение към тази банка. Ние предлагаме 100% от задълженията да бъдат разменени, като даваме максимален срок на изплащане три години, безлихвено". Това стана ясно още от думите на Алексиев, предаде БНР.

Той добави: "Това едва ли ще е един клиент, но няколко клиенти биха могли да проявят интерес. Така че се надявам и като последно - Комисиите по финанси и бюджет и стопанска политика ще бъдат натоварени от общинския съвет да одобрят договора. Вече е ясно, че трябва да търсим спасение на тази пари по този начин. Смятам, че това е максимално възможното решение, иначе просто трябва да се наредим на опашката на кредиторите и да чакаме продаване на активите".

По-рано днес общинският съветник от БСП Калоян Паргов запита защо това предложение идва именно на тази общинска сесия, при положение, че състоянието на КТБ се знае от по-отдавна. Той добави: "Притеснени сме от състоянието на "ТоплофикацияСофия" и задълженията й. Оказа се, че тя има доста големи депозити, което не кореспондира с финансовото й състояние".

Също днес общинският съветник Прошко Прошков беше избран за заместник-председател на Столичния общински съвет. Той е общински съветник от Синята коалиция. Прошков бе избран от общинските съветници с мнозинство и нито един против, информира БГНЕС.

"Топлофикация - София има резерви от мазут, но те ще стигнат само за седмица

„Топлофикация” има определени задължения към „Булгаргаз”, но има да получава от НЕК почти два пъти по-голяма су...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com