Станишев: Президентът забрани да се излиза от политиката на Дянков

6580
Станишев: Президентът забрани да се излиза от политиката на Дянков

Днешните дебати всъщност са част от политическа битка – да се запази статуквото, установено от ГЕРБ или да се промени. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Нека припомня, защото се забравя – в последните четири години парламентът беше „гумен печат” за узаконяване на решенията на ГЕРБ. Министрите изпълняваха безпрекословно всяка заповед на Бойко Борисов. Къде и г-жа И. Ф., която продължава да управлява в централата на ГЕРБ? И сега имаме президент, избран по скандален начин, който пази топлото място на истититуцията и който послушно изпълняваше всичко, казано от правителството на ГЕРБ. Всички власти бяха „сдушени” в една мълчалива Омерта, заяви Станишев.

Борисов: Случващото се по нашите улици, мога да го сравня само с Египет

По безпощаден начин, пак ще стане ясно на всички симпатизанти на „Атака”, че „Атака” са в коалиция с БСП и ДПС....

Тефтерчето на Филип Златанов, председателят на КПУКИ, показа как се е осъществявал процесът на управление на държавата, каза червеният лидер. А правителството на Орешарски работи неуморно, въпреки купищата пари, хвърлени за да не се случи това, въпреки медийната атака.

Ветото на г-н Плевнелиев е част от опита да се запази статуквото на ГЕРБ, на калинките, които смучат от държавата, каза Станишев. Дебатът днес не е икономически – актуализацията на бюджета на Симеон Дянков беше подкрепена от Тристранния съвет, с изключение на само една организация, показателно коя, която се държи като политическа сила (бел. ред – единствено КРИБ изказа възражения срещу актуализацията на бюджета на вчерашното заседание на тристраннката).

ГЕРБ вече се отказа от политиката на Дянков, него го изгони в чужбина, но последният мохикан Росен Плевнелиев иска тази финансова политика да остане факт. Всички знаем какви са цифрите за първото полугодие и колко малко е изпълнено от планираното от Дянков – а тогава фирмите и гражданите внасят повече, това е ясно на всеки, категоричен беше Станишев.

Не вярвам, че г-н Плевнелиев не е наясно, че няма частично вето – казвам го от уважение към президентската институция. Не вярвам, че ветото е факт заради „наличието на калинки в президентската институция”. Затова и причината е друга – мотивите за ветото сочат или раздвояване на личността на президента, или тежка политическа амнезия. Да припомним актуализацията от 2010 година, когато Плевнелиев беше един от любимите министри в правителството на Борисов. Защо тогава не възрази, защо подкрепи увеличение на резерва през 2010 година от над 1 млрд. лева? Може би защото МРРБ тогава получи 350 млн. лева, а Плевнелиев не отговори защо АМ „Тракия” беше оскъпена с 65 млн. лева. 98% от обществените поръчки се печелят от 2% на фирмите – това не е ли корупция, задаваше един след друг въпросите Станишев.

Комисията по бюджет и финанси предложи НС да разгледа повторно Закона за държавния бюджет

Комисията по бюджет и финанси предложи на Народното събрание да приеме повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com