Според ДАБ бежанците у нас са по-добре от съседните страни

6328
Според ДАБ бежанците у нас са по-добре от съседните страни
Снимка: БГНЕС

В момента условията за настаняване на бежанци в центровете в България са по-добри, отколкото в съседните страни.

Това каза Никола Казаков, председател на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) при Министерски съвет във връзка с доклад на Amnesty International, в който се посочва, че балкански страни малтретират имигрантите, които преминават през техните територии на път за Европейския съюз, предаде Фокус.

Бежанците по света са вече повече, отколкото през Втората световна война

Над 50 милиона са бежанците в настоящия момент, заяви върховният комисар на ООН за бежанците. Това число се увеличава с всяка изминала ...

„В момента условията са добри и дори са по-добри, отколкото са в някои съседни на България държави по отношение на настаняването”, обясни Казаков.

Той заяви, че в центровете за настаняване на бежанци трябва да се подобри отделянето на непридружените малолетни и непълнолетни от възрастните. „Това правим в момента. Сега ще построим подвижен модул за 400 души и мислим там да отделим непълнолетните и малолетните от останалите, защото те имат необходимост от специални грижи”, коментира той.

Никола Казаков допълни, че целта им в момента е да се грижат по-добре за тази категория хора.

„Създадени са добри условия за настаняване и хранене. Кухните ни са едни от най-модерните може би в Европа”, заяви Никола Казаков.

За 10 дни Македония е издала документи за бежанци на 5000 души

Само за последните 10 дни македонското вътрешно министерство е издало на над 5000 души документи за бежанци, предаде БГНЕС. Всички те ...

В същото време стана ясно, че две деца от сирийски произход са настанени в ямболската болница. Едното е с потвърдена диагноза хепатит А, а при другото резултатите се очаква да излязат утре.

Симптомите на болестта са разпознати при стандартните медицински прегледи, извършвани в разпределителния център в Елхово. Първото момченце е хоспитализирано на 2 юли, а другото днес. Децата са на 3 и 7 години и са били в контакт с повече от 50 души, които ще бъдат под лекарско наблюдение. Вече са взети всички превантивни мерки, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на Регионална здравна инспекция в Ямбол.

Извършена е цялостна дезинфекция на помещенията. Разпределителният център в Елхово е от затворен тип и опасността заболяването да се разпространи е малка, категорични са специалистите.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза пред БНР, че здравните власти са информирани за заболяването навреме, като уточни че болестта хепатит А се лекува успешно със средствата на съвременната медицина и не трябва да се очаква евентуален епидемичен взрив.

Задържаха 120 нелегални бежанци на влизане в столицата

120 сирийски граждани са задържани на влизане в София в ТИР от столичната полиция. Операцията е проведена в ранните часове на деня. Нел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com